Islamisti údajne použili v Kobani chemické zbrane

TASR
22.10.2014 11:53

V bojoch o kurdské mesto Kobani ležiace v Sýrii pri hraniciach s Tureckom použili militanti z Islamského štátu údajne chemické zbrane - možno plynný chlór. Vyplýva to zo správ zverejnených na Twitteri novinármi, ktorí sa nachádzajú v regióne; tvrdia to aj očití svedkovia.

Islamisti údajne použili v Kobani chemické zbrane
SITA/AP

"Zdroje v Kobani sa domnievajú, že IS uskutočnil útok chemickými zbraňami. Zatiaľ nie sú žiadne zábery. Je priskoro na potvrdenie," napísala na Twitteri novinárka arabskej televíznej stanice al-Aan.

Novinárka sa ďalej odvoláva na svedectvá miestnych lekárov, ktorí údajne informovali o symptómoch, ako sú slzenie, záchvaty dusenia a popáleniny kože. Tieto príznaky môžu byť znakom útoku plynným chlórom alebo inými chemickými zbraňami.

Podobné fámy spomína vo svojich tweetoch aj redaktor BBC Güney Yildiz. Upozornil však, že použitie chemických zbraní môžu dokázať iba lekárske vyšetrenia priamo na mieste.

Turecký novinár Mutlu Civiroglu na Twitteri napísal, že lekári chcú vo štvrtok poslať všetky postihnuté osoby na vyšetrenie do neďalekého tureckého provinčného mesta Suruc. Ide o civilistov, nie bojovníkov jednej či druhej strany.

Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, však zatiaľ pochybuje o chemickom útoku zo strany IS v Kobané. "Nebudem nič také tvrdiť, kým to nepotvrdia velitelia  YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany, ozbrojené krídlo kurdskej Strany demokratickej jednoty)," povedal dnes Rahmán agentúre DPA.

Bojovníci YPG brániaci Kobané čelili aj v noci nadnes mohutnej ofenzíve IS. V meste bolo počuť niekoľko mohutných explózií. Pri bojoch na východe mesta zahynulo najmenej 30 džihádistov a 11 príslušníkov YPG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok