OSN: Ťaženie Islamského štátu proti Jezídom môže byť pokusom o genocídu

TASR TA3
22.10.2014 07:46

Ťaženie extrémistických militantov z takzvaného Islamského štátu (IS) proti príslušníkom etnicky-náboženskej menšine Jezídov v Iraku môže byť pokusom o genocídu. Uviedol to v utorok asistent generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič, ktorého citovala agentúra Reuters.

OSN: Ťaženie Islamského štátu proti Jezídom môže byť pokusom o genocídu
SITA/AP

"Skutočnosti naznačujú, že útoky voči Jezídom možno považovať za pokus o genocídu," povedal Šimonovič pre novinárov v newyorskom sídle OSN po svojom návrate z nedávnej návštevy Iraku.

Bojovníci IS sa medzitým priblížili k irackému pohoriu Džabal Sindžár, čím upevnili obliehanie tamojších Jezídov volajúcich po pomoci USA a ich spojencov v snahe predísť ďalšiemu krviprelievaniu.

Americké armádne sily uskutočnili v uplynulých dňoch štyri letecké útoky neďaleko sýrskeho mesta Kobané, pri ktorých zničili bojové pozície, budovu a veľký útvar IS.


Sýrske vzdušné sily v utorok zasiahli i mesto Nasíb ovládané opozičnými povstalcami. Zahynulo pri nich najmenej osem ľudí, podľa aktivistov však počet obetí porastie, keďže mnoho osôb sa nachádza pod troskami budov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok