Poľsko sa snaží zabezpečiť si dodávky LNG plynu z USA

TASR
21.10.2014 14:11

Poľsko sa snaží zabezpečiť si od budúceho roka dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov. Agentúre Bloomberg to dnes potvrdil poľský veľvyslanec v USA Ryszard Schnepf.

Poľsko sa snaží zabezpečiť si dodávky LNG plynu z USA
SITA/AP

Na akcii, ktorú zorganizovala agentúra Bloomberg vo Washingtone, Schnepf povedal, že už o tom rokoval s texaským guvernérom Rickom Perrym a stretol sa aj s niekoľkými členmi Kongresu, ktorí podľa jeho slov podporujú snahy Poľska o dovoz plynu z USA.

Okrem toho poľskí predstavitelia navštívili viaceré americké firmy, vrátane obrích koncernov Chevron a Halliburton, ale aj menšie spoločnosti.

Podľa Schnepfa poľskí importéri a americké energetické spoločnosti rokujú o cenách a množstve plynu, ktoré by mohli Poľsku dodávať.

Vývoz komodity zo Spojených štátov do krajín, ktoré nemajú s Washingtonom uzavretú dohodu o voľnom obchode, však musí schváliť americké ministerstvo energetiky. Poľsko je členom Európskej únie (EÚ), ktorá momentálne rokuje o obchodnej dohode s USA, ale tieto rokovania sú veľmi náročné a potrvajú ešte nejaký čas.

Čo sa týka exportu LNG plynu z USA do Poľska, Schnepf sa domnieva, že rozhodujúca fáza príde na jar budúceho roka.
Poľsko je podobne ako väčšina členov EÚ závislé od dodávok plynu z Ruska a snaží sa o diverzifikáciu svojich zdrojov. Dôvodom sú obavy, že Moskva využíva a bude využívať plyn ako svoju zbraň, aby obmedzila tlak zo strany Európy, ktorá uvalila na Rusko sankcie za jeho postup voči Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok