Telá dvoch horolezcov sú už z Nepálu doma na Slovensku

TASR TA3
21.10.2014 10:26

Telá horolezcov Jana Matláka a Vlada Švancára, ktorí minulý týždeň zahynuli v Nepále, sú už na Slovensku. Ako pre TASR uviedol šéf tlačového odboru rezortu slovenskej diplomacie Peter Susko, ich prevoz sa uskutočnil v súčinnosti s ministerstvom zahraničných vecí.

Komerčnou linkou boli v pondelok v noci najskôr prevezení na viedenské letisko Schwechat a odtiaľ dopravení na Slovensko. Ostatných sedem členov horolezeckej skupiny sa zatiaľ nachádza na území Nepálu. Vybavujú si všetky potrebné záležitosti tak, aby sa mohli čo najskôr vrátiť domov.

Desaťčlennú skialpinisticko-horolezeckú výpravu 14. októbra večer zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína. Siedmim Slovákom a jednému Čechovi sa podarilo zachrániť, dvom z nich, ako aj trom nepálskym horským vodcom, sa vyčíňanie počasia stalo osudným.

V Nepále sa okrem nich nachádzalo ďalších 41 Slovákov. Počet tých, s ktorými sa nedarí spojiť, zo dňa na deň klesá. Kým v pondelok to bolo 11 ľudí, dnes je to šesť, potvrdil Susko.

Nepál v pondelok ukončil záchranné operácie v horách na severe krajiny a oznámil, že všetci turisti, ktorí uviazli na turistickej trase po sérii prudkých snehových víchríc, sú už v bezpečí.

Vo víchriciach a lavínach, ktoré minulý týždeň postihli Himaláje, vrátane obľúbenej okružnej turistickej trasy okolo vrchu Annapurna a oblasti neďalekého vrchu Dhaulágirí, zahynulo najmenej 41 ľudí. Nepálske úrady informovali, že zachránili 500 ľudí.

Témy: Slovensko Nepál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok