Sikorski: Putin navrhol Poľsku, aby si rozdelili Ukrajinu

TASR TA3
21.10.2014 07:05

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol v roku 2008 vtedajšiemu poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi, aby si rozdelili Ukrajinu, povedal predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v rozhovore zverejnenom na americkom servere Politico. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Podľa Sikorského, ktorý bol do septembra tohto roka poľským ministrom zahraničných vecí, Putin prišiel s návrhom počas Tuskovej návštevy v Moskve.

"Chcel, aby sme sa stali aktérmi tohtorozdelenia Ukrajiny... Bola to jedna z prvých vecí, ktorú Putin povedal premiérovi Donaldovi Tuskovi, keď navštívil Moskvu... Ďalej povedal, že Ukrajina je umelo vytvorená krajina a že Ľvov je poľské mesto a prečo to jednoducho nevyriešiť spoločne," uviedol Sikorski v rozhovore z 19. októbra.

Sikorski, ktorý Tuska sprevádzal počas návštevy Moskvy, tvrdil, že poľský premiér Putinovi na otázku neodpovedal. Bol si vraj vedomý toho, že rozhovor je nahrávaný. Poľsko podľa Sikorského nikdy nevyjadrilo záujem o takéto rozdelenie.
Agentúra Reuters pripomenula, že poľské územie pred druhou svetovou vojnou zahŕňalo dnešnú západnú časť Ukrajiny vrátane niekoľkých veľkých miest.

Sikorski napokon priznal, že ho zradila pamäť

Predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski na dnešnom druhom brífingu vo Varšave úplne stiahol tvrdenie, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach s odvolaním sa na jeho interview pre americký spravodajský portál Politico. Išlo o údajný návrh ruského prezidenta Vladimira Putina Poľsku, aby si rozdelili Ukrajinu.

Niekdajší poľský minister zahraničných vecí, ktorý bol dlhý čas aj favoritom na post šéfa európskej diplomacie, sa najskôr dnes ohradil proti dezinterpretácii jeho slov a prvý brífing napokon predčasne ukončil útekom pred novinármi.

Za to sa po niekoľkých hodinách pobúreným predstaviteľom médií ospravedlnil s tým, že podobný výrok na vlastné uši nepočul, že ho zradila pamäť, že predmetný návrh neodznel pri bilaterálnej schôdzke Putin-Tusk vo februári 2008 v Moskve, ale o niekoľko mesiacov neskôr na summite NATO v Bukurešti, na ktorom sa však Donald Tusk nezúčastnil.
Vyplýva to z informácií spravodajskej televízie TVN24.

Radoslaw Sikorski navyše dodal, že sa netreba vracať k tomu, čo je podľa jeho názoru všeobecne známe, že Moskva vníma Ukrajinu ako umelý štát, ale treba mať namiesto toho na pamäti Putinove skutky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok