Z japonskej vlády odišli dve ministerky

TASR TA3
20.10.2014 08:18

Japonská ministerka spravodlivosti Midori Macušimová sa dnes vzdala svojej funkcie pre podozrenie z porušenia volebného zákona. Dopustiť sa ho mala distribúciou papierových vejárov voličom vo svojom okrsku, oznámila agentúra DPA.

Z japonskej vlády odišli dve ministerky
SITA/AP

Opozičná Demokratická strana podala minulý týždeň na Macušimovú trestné oznámenie za údajné porušenie volebného zákona a vyzvala na ministerkino odstúpenie. Platná volebná legislatíva totiž zakazuje politikom rozdávať voličom dary, ktoré presahujú určitú stanovenú hodnotu.

Len niekoľko hodín pred Macušimovou podala demisiu do rúk premiéra Šinzóa Abeho ministerka obchodu a priemyslu Júko Obučiová, o ktorej sa hovorilo ako o možnej novej predsedníčke japonskej vlády. Zo svojej funkcie sa rozhodla odísť po medializovaných podozreniach, že dve politické organizácie, ktoré ju podporujú, zneužili finančné zdroje vo výške 26,4 milióna jenov (192.000 eur).

Macušimová a Obučiová sa ujali riadenia svojich rezortov len začiatkom septembra tohto roku. Boli to dve z piatich žien, ktoré Abe povolal do vlády v rámci jej reorganizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok