Američania prvýkrát zhodili Kurdom pri Kobani zbrane a muníciu

TASR TA3
20.10.2014 06:41

Americké lietadlá prvýkrát zhadzovali zbrane Kurdom, ktorí v severnej Sýrii bojujú proti organizácii Islamský štát (IS). Okrem zbraní a munície zhodilo dopravné lietadlo C-130 v nedeľu večer kurdským bojovníkom brániacim mesto Kobani aj zdravotnícky materiál, informovalo v noci nadnes vo floridskej Tampe americké Centrálne velenie (CENTCOM).

Američania prvýkrát zhodili Kurdom pri Kobani zbrane a muníciu
SITA/AP

Spomínané dodávky poskytli podľa CENTCOM irackí Kurdi. Táto akcia má pomôcť udržať obranu strategicky dôležitého mesta ležiaceho v bezprostrednej blízkosti hraníc s Tureckom voči náporu militantov z IS.

Centrálne velenie tiež oznámilo, že Spojené štáty pokračujú aj v náletoch na pozície džihádistov. Len v okolí Kobani sa ich doteraz uskutočnilo 135.

Nálety síce spolu s odporom na zemi spomalili postup IS, ale bezpečnostná situácia v Kobani zostáva naďalej krehká, konštatovalo CENTCOM.


Napriek tlaku na Ankaru sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyslovil proti dodávkam zbraní Kurdom v Kobani. Ich Strana demokratickej jednoty (PYD) je tak ako zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK) "teroristická organizácia", citovala Erdogana agentúra Anatolia. Nikto nemôže od Turecka očakávať, že bude súhlasiť s dodávkami zbraní PYD, dodal turecký prezident.


Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ozbrojené krídlo PYD, bránia Kobani takmer päť týždňov pred bojovníkmi IS. V nedeľu sa im podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne podarilo prebojovať do východnej časti mesta.

Kurdi dúfajú, že od Američanov dostanú ďalšiu pomoc

Ozbrojená skupina Kurdov, ktorá pred džihádistami z organizácie Islamský štát (IS)už niekoľko týždňov bráni prevažne Kurdmi obývané sýrske mesto Kobané, dúfa, že sa zo strany Spojených štátov dočká ďalšej podpory. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Bude to mať pozitívny vplyv na priebeh vojenských operácií a, samozrejme, dúfame v ďalšiu podporu," povedal pre agentúru Reuters hovorca kurdských síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok