Vatikánsku synodu ukončilo blahorečenie, v otázkach rodiny vyhrali konzervatívci

TASR
19.10.2014 12:28

Beatifikačnou omšou, blahorečením Pavla VI., ukončil pápež František vo Vatikáne dvojtýždňovú biskupskú synodu, na ktorej sa zúčastnilo takmer 200 katolíckych hodnostárov a prelátov.

Vatikánsku synodu ukončilo blahorečenie, v otázkach rodiny vyhrali konzervatívci
SITA/AP

Synoda v istom zmysle nadviazala na Druhý vatikánsky koncil (1962-1965), charakteristický prijatím výrazných liturgických reforiem, konštatuje agentúra AP. Tomuto ekumenickému koncilu predsedal vtedy aj Pavol VI., najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v rokoch 1963-1978.

Dnešný cirkevný obrad na Námestí sv. Petra pozdvihol Pavla VI., rodeného Taliana s občianskym menom Giovanni Battista Montini, o jeden stupeň vyššie k vyhláseniu za svätého. Dnešnej mimoriadnej udalosti sa zúčastnil aj emeritný pápež Benedikt XVI.

Na to, aby bol človek vyhlásený za blahoslaveného, zvyčajne treba, aby mu bolo prisúdené vykonanie jedného zázraku. Vatikánski odborníci rozhodli, že v prípade Pavla VI. sa takýto zázrak stal pred 13 rokmi a týkal sa uzdravenia ťažko postihnutého nenarodeného dieťaťa počas tehotenstva.

Jeho matka sa modlila za uzdravenie k obrázku vtedy už nežijúceho Pavla VI., autora encykliky Humanae vitae o odovzdávaní ľudského života. O desať týždňov lekári zaznamenali značné zlepšenie zdravotného stavu plodu, vysvetľuje na svojej webovej stránke Česká biskupská konferencia. Rodina dieťaťa sa však rozhodla, že svoju príhodu oficiálne nezverejní.

Beatifikačná omša sa konala len niekoľko hodín po tom, čo Synoda prijala text Posolstva synodálnych otcov kresťanským rodinám a predniesla synodálnu správu - pozmenenú oproti tej, ktorá bola vydaná v pondelok. Pôvodný text totiž skritizovali konzervatívni biskupi, podľa ktorých by mohol u veriacich vyvolať zmätok a podkopať tradičnú rodinu

Konečný schválený dokument napríklad zdôrazňuje, že "neexistujú absolútne nijaké dôvody na posudzovanie homosexuálnych zväzkov tak, že by boli akokoľvek podobné alebo dokonca vzdialene analogické s Božím zámerom s manželstvom a rodinou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok