Porošenko potvrdil dohodu na zimnej cene za ruský plyn

SITA
19.10.2014 12:13

Ukrajinský prezident v sobotu večer potvrdil dosiahnutie predbežnej dohody o obnovení dodávok zemného plynu z Ruska na Ukrajinu za garantovanú cenu 385 dolárov za tisíc metrov kubických. Cena bude platná počas zimných dodávok suroviny, teda do 31. marca.

Porošenko, ktorý sa v piatok v talianskom Miláno stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, však priznal, že Ukrajina bude potrebovať medzinárodnú finančnú pomoc. Ako povedal v máji zvolený líder, "musíme vyriešiť, ako pokryjeme nedostatok prostriedkov na nákup plynu, máme niekoľko možností vrátane MMF". Jeho zástupcovia by do Kyjeva mali prísť v polovici novembra, kedy chcú debatovať o ďalších podmienkach čerpania úveru v hodnote 17 miliárd dolárov schváleného na jar.

Rusko v júni stoplo Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu a uhradení dlhu Kyjeva za odobratý plyn. Ten podľa ruskej spoločnosti Gazprom predstavuje vyše päť miliárd dolárov. Vlani Moskva znížila Kyjevu cenu za plyn na 268,50 dolárov za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou. Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 dolárov za tisíc kubických metrov.

Najbližšie kolo trojstranných rozhovorov o vyriešení plynovej krízy medzi Moskvou, Kyjevom a Európskou komisiou (EK) sa uskutoční 21. októbra v Berlíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok