Borec nemá v rozpočte peniaze na valorizáciu platov sudcov

TASR TA3
17.10.2014 10:31

V rozpočte ministerstva spravodlivosti, ktorý schválila vláda zatiaľ nie sú finančné prostriedky na to, aby mohli byť na budúci rok valorizované platy sudcov a prokurátorov. Potvrdil to minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

„Čo sa týka rozpočtu, tak momentálne sa v tejto chvíli s touto čiastkou neráta,“ uviedol minister. Podľa jeho odhadov by malo ísť o približne 11 miliónov eur.

Pravidelnú každoročnú valorizáciu platov ústavných činiteľov, medzi ktorých sudcovia a prokurátori patria, predpokladá zákon. Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov sú už viac rokov zmrazené, dôvodom sú pretrvávajúce následky krízy.
Skupina 19 poslancov Smeru-SD predložila novelu zákona platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorej cieľom je stopnúť zvýšenie platov aj v roku 2015. Platy sudcov a prokurátorov by mali ostať na úrovni roku 2012.
Borec však túto záležitosť nepovažuje ešte za definitívnu. Poslanci by mali podľa neho zvážiť, či pretrvávajú dôvody na takýto zásah. V minulosti už Ústavný súd označil zásahy do platových pomerov sudcov za protiústavné. Štát musel zárobky spätne dorovnávať.

„Čo sa týka možného zmrazenia platov sudcov na rok 2015, toto je ešte z môjho pohľadu otázka otvorená, pretože je potrebné zvážiť aj to, či to nenaplní alebo neprekročí limity ústavnosti,“ uviedol minister spravodlivosti.

On sám sa k opodstatnenosti ďalšieho zmrazenia zatiaľ nechcel vyjadrovať. „Je to poslanecký návrh, s ktorým prišli poslanci a my to potrebujeme preskúmať.“

Vlani sa politikom pri zmrazovaní platov ústavných činiteľov podarilo získať pre tento krok napokon aj sudcov, ktorí zámer najprv kritizovali. Zásah do ich platových pomerov nikto nenapadol na Ústavnom súde.

Sudcom ale vlani po náleze Ústavného súdu musel štát dorovnať platy skresané novelou, ktorú v roku 2010 presadil vtedajší šéf parlamentu Richard Sulík. V časti roku 2011 ich zárobky poklesli. Sulíkovu novelu napadli vtedy opoziční poslanci za Smer-SD.

Súčasný návrh poslancov Smeru-SD zárobky sudcov neznižuje. Nemá sa len uplatniť valorizácia. V minulosti označil Ústavný súd za protiústavné aj odopieranie nárokov sudcov na 13. a 14. plat, ktorý, na rozdiel od iných ústavných činiteľov, poberajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok