Úrady v USA pre šírenie eboly čelia ďalšej vlne kritiky

TA3
17.10.2014 07:16

Americký prezident Barack Obama chce vymenovať koordinátora, ktorý by v USA riadil boj proti šíreniu vírusu eboly v krajine. Uzavretie hraníc pre cestujúcich z afrických krajín však nepovažuje za správne.

Obama povolil využitie vojenských záložníkov v boji s ebolou v Afrike

Americký prezident Barack Obama podpísal v noci nadnes (SELČ) príkaz, ktorým povoľuje ministerstvu obrany využiť v prípade potreby vojakov v zálohe a príslušníkov Národnej gardy v reakcii na epidémiu eboly v západnej Afrike.

V liste adresovanom predstaviteľom Kongresu Obama uviedol, že bližšie neurčený počet záložníkov bude využitý na podporu humanitárnej misie bojujúcej s ebolou v západnej Afrike. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Dodala, že by mohlo ísť o profesie od inžinierov cez pracovníkov logistiky až po komunikačných špecialistov.

Podľa agentúry AP sa už USA zaviazali vyslať do západnej Afriky 4000 vojakov, ktorí tam budú zabezpečovať logistiku a pomáhať pri výstavbe zdravotníckych jednotiek pre boj s rýchlo sa šíriacim smrtiacim vírusom.

Počet obetí epidémie eboly vzrástol na takmer 4500, väčšina z nich zomrela v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Biely dom uviedol, že vyslaní vojaci nebudú poskytovať priamu zdravotnú starostlivosť.

Cestujúcich zo západnej Afriky už na letiskách v USA kontrolujú

Štyri medzinárodné letiská v USA - v Chicagu, Atlante, Newark v New Jersey a Dullesovo letisko pri Washingtone - začali vo štvrtok kontrolovať cestujúcich prichádzajúcich zo západoafrickej Guiney, Libérie a Sierry Leone.

Podľa odhadov cestuje do USA zo Západnej Afriky denne 100-150 ľudí, keďže však neexistujú priame letecké spojenia, zvyčajne prestupujú v Európe, informovala tlačová agentúra DPA. Až 94 cestujúcich z dotknutých západoafrických krajín vstupuje do USA cez spomínané štyri letiská.

Už v sobotu sa začali kontroly na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku. Cestujúci musia vyplniť cestovný dotazník, poskytnúť kontaktné informácie a nechať si odmerať teplotu. Ak budú vyhodnotení ako vysoko rizikoví, čaká ich dôkladnejšia zdravotná prehliadka.

Napriek týmto kontrolám sa v Kongrese ozývajú hlasy požadujúce zákaz cestovania do USA z ebolou postihnutých krajín západnej Afriky. Argumentujú tým, že príznaky eboly sa môžu prejaviť až 21 dní po nakazení človeka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok