Fico: Máme za sebou už jednu tretinu opatrení zo sociálneho balíčka

TASR TA3
16.10.2014 19:42

Vláda splnila ďalšie dve opatrenia zo sociálneho balíčka, a to zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy, ako aj zvýšenie odvodových úľav pre študentov pracujúcich na dohodu. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Dnešným dňom máme za sebou už päť z 15 opatrení, teda jednu tretinu. Čaká nás bezplatné cestovanie vlakom a významné rozhodnutie, ktoré sa dotkne možno 500.000 či 600.000 ľudí na Slovensku, a to je zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami. V januári nás čaká prvé zníženie cien plynu pre domácnosti," avizoval predseda vlády.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) priblížil, že vláda sa pri prijímaní aktuálnych opatrení zamerala na tri kategórie ľudí bez práce, a to mladých do 29 rokov, kategóriu ľudí vo veku od 50 rokov a dlhodobo nezamestnaných. "Tieto opatrenia, ktoré boli prijaté, smerujú k najrizikovejšej kategórie, a teda k dlhodobo nezamestnaným," podotkol Richter.

Od budúceho roka sa má študentom pracujúcim na dohodu zvýšiť hranica, do ktorej budú oslobodení od platenia odvodov, a to na jednotnú sumu 200 eur. Richter uviedol, že v minulom roku na dohodu pracovalo približne 64.000 študentov a 60 % z nich pracovalo z dôvodu slabého sociálneho zázemia.

"Brigádujú preto, aby si zabezpečili prostriedky na štúdium. Sociálna poisťovňa vytvorila samostatný portál, kde sleduje možnosť zneužitia, teda, či si neuplatnia pri viacerých zamestnávateľov odpočítateľnú položku. Pri 64.000 dohodách ani v jednom prípade nebolo zistené zneužitie," spresnil Richter. Podľa jeho slov aj vďaka tomuto opatreniu získajú mladí ľudia pracovné návyky a lepšie sa potom dokážu po skončení štúdia uplatniť na trhu práce.


Vláda zavádza aj súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy. Po novom tak ľudia, ktorí si nájdu prácu, majú v 1. polroku dostávať osobitný príspevok vo výške 126,14 eura mesačne a v 2. polroku 63,07 eura. "Je nevyhnutné podať pomocnú ruku tím, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a vytvoriť pre nich motivačný argument, aby pracovali," zdôvodnil prijímané opatrenie minister práce.

Vláda napĺňanie opatrení plánuje vyhodnocovať. "Máme záujem minimálne prvý rok opatrenia podrobne analyzovať," dodal Richter s tým, že o súbeh poberania dávky v hmotnej núdzi a mzdy by mohlo mať záujem približne 10.000 ľudí.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok