Väzni chceli ujsť z ilavskej väznice, prevŕtali sa cez strop lyžicami

TASR TA3
16.10.2014 15:32

O rok dlhšie bude vo väzení päť odsúdených, ktorí sa ešte v máji minulého roku pokúsili o útek z väznice v Ilave. Rozhodla o tom na dnešnom pojednávaní sudkyňa Okresného súdu v Trenčíne.

Väzni chceli ujsť z ilavskej väznice, prevŕtali sa cez strop lyžicami
SITA

Odsúdení chceli ujsť cez dieru v strope, ktorú vyrýpali pomocou polievkových lyžíc, držadiel z jedálenských misiek, kovových nôh z postele a kľučky od dverí. Dvom z piatich pripočítajú trest k súčasnému, v prípade zvyšných troch sudkyňa zrušila predchádzajúce tresty a vymerala im nové tresty na sedem, 8,5 roka a 14 rokov a štyri mesiace.

Ako dnes TASR informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus, obžalovaní zoškrabali omietku, vybrali tehly a urobili dieru do stropu. Dostali sa na povalu a po odstránení strešnej krytiny sa chceli po susednej streche dostať na nádvorie pošty v Ilave. Zo strechy budovy sa plánovali dostať pomocou lana vytvoreného z posteľných prikrývok a uterákov.

„Od úteku upustili, pretože jeden z odsúdených povedal, že videl na dvor pošty prichádzať dve autá a počul tam rozhovor ľudí. Preto sa všetci vrátili naspäť do cely a dohodli sa, že utečú počas nasledujúcej noci. Celu spoločne poupratovali a dieru v strope zamaskovali pomocou papiera, lepiacej pásky a zubnej pasty,“ priblížil Tarabus.

Keďže všetci piati obvinení sa k skutku priznali a oľutovali ho, sudkyňa im vymerala trest na spodnej hranici trestnej sadzby, ktorá sa v tomto prípade pohybovala od jedného do piatich rokov. Nahradiť budú musieť tiež škodu, ktorú vybúraním stropu väznici spôsobili. Rozsudok nie je právoplatný, všetci obvinení využijú 15-dňovú odvolaciu lehotu. Tú využije aj prokurátor, ktorý navrhoval trest v strede trestnej sadzbe.

Témy: Ilava Trenčín
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok