Taliansko chce v budúcom roku znížiť dane

SITA
14.10.2014 09:43

Taliansky premiér Matteo Renzi sľúbil, že v budúcom roku sa v krajine výrazne znížia dane a vládne výdavky v snahe o podporu ekonomického rastu a tvorby pracovných miest.

Taliansko chce v budúcom roku znížiť dane
SITA/AP

Na konferencii podnikateľov premiér v pondelok povedal, že v roku 2015 zníži dane o 18 mld. eur. V rámci toho sa o 10 mld. eur znížia dane z príjmov pre ľudí s nízkymi zárobkami. Spoločnostiam, ktoré prijímajú nových zamestnancov na celý úväzok, sa poskytnú daňové úľavy v sume 1 mld. eur, konštatoval Renzi.

Premiér zároveň ohlásil zníženie vládnych výdavkov o 16 mld. eur, ale neposkytol podrobnosti. Taliansky premiér minulý mesiac rozhodol, že deficit verejných financií v budúcom roku bude na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predtým talianska vláda predpokladala, že budúcoročný deficit bude vo výške 1,8 % HDP. Na základe talianskeho Programu stability sa zároveň o rok odkladá splnenie záväzku krajiny, že dosiahne vyrovnaný rozpočet po úprave o vplyv ekonomického cyklu a jednorazových položiek. Program predpokladá v budúcom roku iba miernu redukciu štrukturálneho deficitu, a to o 0,1 % HDP. Európska komisia pritom od Ríma žiadala zníženie štrukturálneho deficitu v budúcom roku o 0,5 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok