Volejbalistky USA po finálovom víťazstve 3:1 nad Čínou dosiahli na zlato

SITA
13.10.2014 10:47

edemnáste majstrovstvá sveta volejbalistiek sa prvý raz v dejinách hrali podľa amerického scenára. Spojené štáty sa zaradili k piatim krajinám, ktoré v minulosti získali titul svetových šampiónok - k Rusku (vrátane bývalého ZSSR), Japonsku, Kube, Číne a Taliansku.

Premiérové zlato si Američanky vybojovali v talianskom Miláne finálovým víťazstvom 3:1 (25, 20, -16, 24) nad Číňankami. "Prišli sme sem s cieľom vybojovať historický úspech pre našu krajinu a to sa nám podarilo," citovala trénera USA Karcha Kiralyho oficiálna internetová stránka Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB). "Bol to náročný boj. Chcel by som pogratulovať hráčkam Číny a ich kormidelníčke Lang Ping, odohrali skvelý šampionát," uviedol Kiraly.

USA poskočili v historickej medailovej bilancii na piatu priečku, okrem zlatého úspechu v Miláne sa zhodne dvakrát tešili zo striebra i bronzu. "Verím, že naše tímy si v budúcnosti ešte zmerajú sily. Je dobré pre šport, keď sa môžu na najvyššom fóre konfrontovať družstvá s takou bohatou históriou," skonštatoval Kiraly a dodal: "Toto nie je o mojom životopise, ale o tomto tíme a našom programe. Pracujem každodenne s úžasnými ľuďmi. Teší ma, že k úspechu prispela každá hráčka, nielen základná šestka."

Číňanky získali prvú medailu od roku 1998, keď boli rovnako druhé na šampionáte v Tokiu. "Som veľmi šťastná. Šampionát sa skončil. Myslím si, že sme hrali dobre, no chcem pogratulovať tímu USA, odviedli skvelú prácu," povedala trénerka Číny Lang Ping, ktorá priznala, že MS pre ňu neboli pechádzkou ružovou záhradou: "Je náročné koučovať na tejto úrovni. Ženy majú obvykle viac zodpovednosti za rodinu. V Amerike je na univerzitnej úrovni mnoho tréneriek. Verím, že aj u nás ich bude viac."

V zápase o bronz vyhrali volejbalistky Brazílie nad domácimi reprezentantkami 3:2 (15, 13, -22, -22, 7). Najviac bodujúcou hráčkou bola s 31 bodmi Talianka Valentina Dioufová. "Dnes sme odohrali dva zápasy - prvé dva sety a zvyšné tri boli osobitné súboje," vyhlásil kouč Juhoameričaniek Zé Roberto. "Začali sme dobre, no v treťom sete sme spravili chyby, nevychádzal nám side-out. Dioufová v tejto časti hry útočila trikrát častejšie než ostatné talianske hráčky. V tajbrejku sme boli razantnejší na podaní, nevzdali sme sa a dotiahli zápas do víťazného konca," zhodnotil Zé Roberto, ktorý získal Cenu fair play.

Brazílčanky, ktoré prehrali na svetovom šampionáte jediný zápas z trinástich (v sobotňajšom semifinále podľahli Američankám 0:3), rozšírili medailovú zbierku svojej krajiny z MS o prvý bronz. Brazília získala na svetových šampionátoch trikrát striebro (1994, 2006, 2010), no ešte nikdy nedosiahla na titul. Taliansko má na svojom konte zlato spred dvanástich rokov.

V tíme snov MS majú zastúpenie všetci semifinalisti. Američanky reprezentujú nahrávačka Alisha Glassová a smečiarka Kimberly Hillová, ktorá zároveň získala cenu pre najužitočnejšiu hráčku šampionátu. Číňanky dodali smečiarku Tching Ču a blokárku Ťün-ťing Jang. Brazílčanky zastupujú blokárka Thaisa a univerzálka Sheilla, Talianky libero Monica DeGennarová. "Cítim sa skvele a som šťastná. Nemôžem uveriť, že je to pravda, dnes je všetko úžasné," uzavrela Kimberly Hillová. 

Konečné poradie MS:

1. USA, 2. Čína, 3. Brazília, 4. Taliansko, 5. Dominikánska republika a Rusko, 7. Japonsko a Srbsko, 9. Nemecko a Turecko, 11. Belgicko a Bulharsko, 13. Chorvátsko a Holandsko, 15. Azerbajdžan a Kazachstan, 17. Argentína, Kanada, Portoriko a Thajsko, 21. Kamerun, Kuba, Mexiko a Tunisko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok