Ceny zeleniny medziročne poklesli o 20 až 45 percent

SITA
12.10.2014 12:19

Ruský zákaz dovozu potravín z krajín Európskej únie a následný prebytok komodít na európskom trhu tlačí ich ceny nadol. Na Slovensku pociťujú druhotné dopady embarga najvýraznejšie pestovatelia paradajok, mrkvy, kapusty, papriky, uhoriek a jabĺk.

Ceny zeleniny medziročne poklesli o 20 až 45 percent
SITA

Ceny týchto komodít sa znížili v rozmedzí od 20 až do 45 % oproti minulému roku. Vyplýva to z analýzy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV), v ktorej rozoberalo dopady ruského embarga na slovenský trh.

Podľa zverejnených údajov ceny mrkvy medziročne poklesli o 42,2 %, kapusty o 45,5 %, rajčiaky sú lacnejšie o 18,3 %, paprika o 21,5 percenta a šalátové uhorky o 24,7 percent. Najvýraznejšie dopady však podľa agrorezortu pociťujú pestovatelia jabĺk. Súčasné výkupné ceny totižto nepokryjú ich náklady, ktoré sa pohybujú okolo 35 až 55 centov. "V súčasnosti, v dobe "jablkovej vojny", ponúkajú obchodné reťazce ceny v závislosti od dumpingových zahraničných cien, najčastejšia od 15 až 28 centov za kilogram, čo znamená ceny pod výrobné náklady slovenských producentov," uvádza MPRV v analýze. Podotýka pritom, že ovocinári predávajú cez obchodné reťazce až 75 percent svojej produkcie.

V prípade mliečneho sektora rezort konštatuje, že krízová situácia sa tu ešte významnejšie neprejavuje, zároveň však podotýka, že je to otázka krátkeho času. Ako tvrdí, obchodné reťazce čakajú na výhodné cenové ponuky a ak ich nedostanú od domácich dodávateľov nahradia slovenské výrobky lacnejšími zo zahraničia. "V prípade znižovania cien mliečnych výrobkov sa toto prejaví aj na znižovaní ceny za surovinu, čo bude nepochybne mať za následok likvidáciu chovov a ďalšie znižovanie produkcie mlieka na Slovensku," uvádza ministerstvo.

Agrorezort v záujme zníženia ekonomických dopadov na domácich prvovýrobcov, spracovateľov a predajcov potravín pre nadbytok produktov zvýšil frekvenciu úradných kontrol ovocia, zeleniny a produktov živočíšneho pôvodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok