Pri potýčkach odporcov a stúpencov IS v Rakúsku utrpeli zranenia dvaja ľudia

TASR
12.10.2014 12:06

Dvaja ľudia utrpeli v sobotu zranenia po tom, čo demonštráciu na podporu sýrskych Kurdov bojujúcich proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v rakúskom meste Bregenz prerušili sympatizanti tejto džihádistickej skupiny. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala agentúra DPA.

Pri potýčkach odporcov a stúpencov IS v Rakúsku utrpeli zranenia dvaja ľudia
SITA/AP

Počiatočná demonštrácia sa uskutočnila na podporu kurdského mesta Kobané na severe Sýrie, ktoré už niekoľko týždňov čelí útokom islamistov a v týchto dňoch vyústilo obliehanie do pouličných bojov.

Kurdi po celej Európe požadujú, aby európske krajiny - a predovšetkým Turecko - podnikli toho viac na pomoc tohto mesta ležiaceho blízko hraníc Sýrie s Tureckom.

Väčšinu zo zhruba 500 demonštrantov v Bregenzi tvorili Kurdi, ktorí sa následne dostali do potýčok s menšími skupinami tureckých a čečenských protidemonštrantov, stúpencov Islamského štátu, informovala polícia.

Dvaja zo stúpencov IS utrpeli bodné zranenia, stav jedného bol vážny. Incident nasledoval po väčších potýčkach v nemeckých mestách Hamburg a Celle, ku ktorým došlo v utorok v noci. Zranenia vtedy utrpelo najmenej 23 ľudí.
Tisícky Kurdov tiež v sobotu pochodovali ulicami Düsseldorfu a požadovali, aby Turecko urobilo viac s cieľom pomôcť obrancom Kobané. Na pochode sa podľa odhadov zúčastnilo 20.000 ľudí. Zazneli tiež požiadavky, aby Nemecko väčšmi využilo svoj vplyv na Turecko s cieľom zriadenia bezpečnej zóny na pomoc dodávok zbraní a humanitárnej pomoci obliehaným obrancom kurdského mesta.

Demonštrácie v Düsseldorfe však zostali pokojné. V dave bolo vidieť transparenty s nápismi "Zastavte masakru v Kobané" či "Sloboda pre Kobané", píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok