EÚ vyčlenila 80 miliónov eur pre balkánske krajiny postihnuté záplavami

TASR
10.10.2014 14:40

Eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn dnes oznámil, že Európska komisia navrhla finančný balík pomoci v hodnote takmer 80 miliónov eur pre Srbsko, Chorvátsko a Bulharsko, ktoré boli v máji a júni tohto roku postihnuté ničivými záplavami.

EÚ vyčlenila 80 miliónov eur pre balkánske krajiny postihnuté záplavami
SITA

Podľa návrhu komisie by suma 60,2 miliónov eur mala poputovať do Srbska, 8,96 miliónov eur do Chorvátska a 10,5 miliónov eur do Bulharska. Cieľom finančnej pomoci únie je pomôcť pokryť časť nákladov vynaložených úradmi v týchto troch krajinách v dôsledku záplav.

Pomoc je zameraná na obnovu životne dôležitej infraštruktúry a služieb, zaplatenie nákladov za núdzové a záchranné operácie a pomoc pri čistení a sanácii zničených lokalít v postihnutých regiónoch.

Bulharsko a Chorvátsko sú členmi únie a Srbsko, ktoré má otvorené rokovania o pristúpení k EÚ, má tiež nárok naposkytnutie pomoci z fondu solidarity únie. Povodne v Srbsku zasiahli oblasť s celkovým počtom 1,6 milióna obyvateľov, pričom boli zničené alebo vážne poškodené rozvody elektriny a potrubia s pitnou vodou.

"Európsky fond solidarity pomôže týmto krajinám postaviť sa na nohy a získať stabilitu, ktorá bola ohrozená poškodením hospodárskych odvetví ako je cestovný ruch a zničením základnej infraštruktúry," uviedol komisár Hahn.

Komisár pripomenul, že v lete tohto roku došlo k reforme pravidiel Fondu solidarity EÚ, ktorá nadobudla platnosť 28. júna. Reforma zjednodušila doterajší systém a kritériá tak, že pomoc pre postihnuté regióny môže byť vyplatená rýchlejšie než predtým.

Návrh komisie musí byť ešte schválený Európskym parlamentom a Radou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok