Belgičania chcú v Bruggách postaviť tri kilometre dlhý pivovod

TASR
9.10.2014 14:03

Belgické Bruggy plánujú v krátkej budúcnosti postaviť pod mestom "pivovod". Pôjde o podzemné potrubie na prepravu piva, čo má zároveň odľahčiť hustotu dopravnej premávky v meste a znížiť emisie CO2.

Belgičania chcú v Bruggách postaviť tri kilometre dlhý pivovod
TASR

Plánované potrubie má merať tri kilometre a povedie pod povrchom jedného z najnavštevovanejších belgických miest. Cieľom mestských plánovačov je prepojiť obľúbenú a historickú piváreň De Halve Maan v mestskom centre so stáčarňou piva vzdialenou asi tri kilometre.

Podľa údajov radnice si zásobovanie pivárne ročne vyžiada prepravu zlatého moku najmenej 500 kamiónmi, čo má vplyv na zamorovanie ovzdušia a hustotu premávky v meste.

Piváreň De Halve Maan je jednou z hlavných atrakcií Brúgg; ide o jednu z najväčších prevádzok tohto typu v Európe. Každý rok tento lokál navštívi vyše 100.000 turistov, aby si vychutnali miestne belgické pivá.

Podľa navrhnutého projektu bude môcť podzemné potrubie prepravovať viac ako 5,6 tony piva za hodinu a výrazne sa zníži čas potrebný na dodávku čerstvého piva z pivovaru do podniku.

Belgické Bruggy nebudú prvé, ktoré sa budú môcť pýšiť "pivovodom", lebo - ako uviedli belgické médiá - v Nemecku už podobný projekt funguje, pričom tamojšie potrubie má dĺžku päť kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok