Európska komisia ešte tento mesiac očakáva riešenie plynového sporu

TASR
6.10.2014 20:47

V plynovom spore medzi Ukrajinou a Ruskom by mohlo prísť k výraznému pokroku ešte tento mesiac, uviedol komisár Európskej únie (EÚ) pre energetiku Günther Oettinger. Informovala o tom agentúra Reuters.

Európska komisia ešte tento mesiac očakáva riešenie plynového sporu
ČTK

"V októbri by sme mali mať hotové prechodné riešenie," vyhlásil Oettinger na okraji stretnutia ministrov energetiky a životného prostredia krajín EÚ v Miláne. Oettingerov kompromisný návrh pred nedávnom podporil nádeje, že spor medzi Moskvou a Kyjevom týkajúci sa dodávok plynu by sa mohol vyriešiť ešte pred začiatkom zimy. EÚ sa snaží o to, aby sa podpísala dohoda o pokrytí ukrajinskej spotreby plynu počas zimy.

Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu v júni. Dôvodmi sú miliardové dlhy za už dodaný plyn a spor o cenu komodity. EÚ sa snaží pôsobiť ako sprostredkovateľ pri riešení sporu, ktorý môže ohroziť dodávky aj do krajín únie. Brusel sa obáva, že Ukrajina bude v prípade núdze odčerpávať plyn z plynovodov transportujúcich komoditu do Európy. EÚ pokrýva dodávkami z Ruska asi tretinu svojej spotreby plynu, z toho polovica prúdi cez ukrajinské územie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok