Opozícia chce „grilovať“ ministrov pre eurofondy

TASR
6.10.2014 13:45

Zlé riadenie eurofondov sa podľa opozície stáva najväčším ohrozením slovenských verejných financií. Vyhlásili to jej predstavitelia na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že Slovensko môže z dôvodu blokácie viacerých operačných programov definitívne prísť o desiatky až stovky miliónov eur.

Opozícia chce „grilovať“ ministrov pre eurofondy
ČTK/PICTURE ALLIANCE

Osem opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR preto spolu so svojimi klubmi iniciujú zvolanie mimoriadnych rokovaní parlamentných výborov, na ktorých majú jednotliví ministri vyčísliť, koľko budú daňových poplatníkov stáť nedostatky v operačných programoch.

Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) pripomenul, že doteraz si už Brusel voči Slovensku uplatnil trvalé krátenie, teda korekcie vo výške 168 a 80 miliónov eur, spolu takmer 250 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) síce pred pár dňami ohlásil znovunadobudnutie dôvery v slovenský audit Európskou komisiou, to však podľa neho nerieši problém nefunkčných a blokovaných operačných programov. "To znamená, že ministri jednak nemôžu platiť a jednak v priebehu riešenia pravdepodobne prídeme o ďalšie desiatky až stovky miliónov eur. Tento vývoj už dnes ohrozuje aj štandardný štátny rozpočet," zdôraznil Beblavý.

Opoziční zákonodarcovia preto plánujú na mimoriadnych zasadnutiach výborov "grilovať" členov vlády, ktorí sú zodpovední za zablokované operačné programy. Šéfovia rezortov financií, hospodárstva, kultúry, pôdohospodárstva, školstva a práce budú svojim kolegom z opozície vysvetľovať, aký objem platieb je pre ich program pozastavený, dokedy ich plánujú obnoviť a aká bude celková suma korekcií, teda o koľko peňazí program príde výmenou za jeho odblokovanie.

Nezaradený poslanec Jozef Kollár tlmočil informácie ministerstva financií, podľa ktorých sú v súčasnosti pozastavené platby v objeme 334 miliónov eur a korekcie vo výške 80 miliónov eur. "Toto je úplne priamy vplyv na deficit štátneho rozpočtu v roku 2014 a rovnako je to negatívny vplyv aj na hrubý verejný dlh SR," povedal. Celkový dosah na hotovostné toky v štátnom rozpočte má byť podľa neho vo výške 526 miliónov eur. "Vyzývam členov vlády Roberta Fica na vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. Za toto sú zodpovedné konkrétne osoby, ktoré majú nohy a ruky," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok