Nový šéf NATO chce konštruktívne vzťahy s Ruskom

TASR
6.10.2014 12:29

Nový generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vyslovil za konštruktívne vzťahy medzi alianciou a Ruskom, aj keď NATO zvyšuje svoju prítomnosť vo svojich členských štátoch na východe Európy.

Nový šéf NATO chce konštruktívne vzťahy s Ruskom
SITA/AP

V rozhovore pre poľský denník Gazeta Wyborcza Stoltenberg počas návštevy Poľska uviedol, že NATO rešpektuje svoje medzinárodné záväzky, ktorých súčasťou je aj dohoda s Moskvou, uzavretá po skončení studenej vojny a týkajúca sa rozmiestnenia jednotiek západného vojenského bloku na území bývalých sovietskych satelitov.
"Nie je protirečenie medzi silným NATO a budovaním konštruktívnych vzťahov s Ruskom," zdôraznil bývalý nórsky premiér, ktorý sa funkcie šéfa aliancie ujal minulý týždeň.

Dodal, že hovorí na základe vlastných skúseností. Spresnil, že Nórsko bolo aj v "najchladnejšom období studenej vojny" schopné spolupracovať so svojím susedom Ruskom v otázkach energetiky, rybolovu a vymedzenia námorných hraníc.
Na protest proti anexii Krymského polostrova NATO od apríla pozastavilo všetky programy praktickej spolupráce s Ruskom, ktoré okrem toho podľa Západu naďalej zasahuje do vnútropolitického vývoja na Ukrajine a do situácie v jej východnej časti, kde sa vládne sily od jari snažia potlačiť proruské separatistické hnutie.

V súčasnosti 55-ročný Stoltenberg bol za mladi protivojnovým aktivistom. Je povestný svojou schopnosťou nájsť kompromis i dobrou znalosťou Ruska. Ako nórsky premiér v roku 2010 uzavrel s Ruskom vyše 40 rokov sa ťahajúci spor o námorné hranice v Arktíde, pričom sa spriatelil s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok