Narodilo sa prvé dieťa z transplantovanej maternice

SITA
6.10.2014 09:28

Nemenovaná Švédka s transplantovanou maternicou ako prvá na svete priviedla na svet zdravé dieťa. Tridsaťšesťročnej žene, ktorá sa narodila bez maternice, darovala tento orgán 61-ročná rodinná priateľka.

Narodilo sa prvé dieťa z transplantovanej maternice
ČTK

Žena v septembri predčasne porodila syna, ktorý vážil 1,8 kilogramu.

Keďže žena mala funkčné vaječníky, absolvovali s partnerom umelé oplodnenie, z ktorého vzišlo jedenásť embryí. Tie lekári z Univerzity v Göteborgu zmrazili a následne žene transplantovali maternicu. Rok po zákroku sa potom rozhodli do maternice implantovať jedno z embryí, čo sa podarilo a žena otehotnela. Dieťa sa narodilo predčasne v 32. týždni tehotenstva po tom, ako matke diagnostikovali preeklampsiu a dieťa malo abnormálny srdcový rytmus. V súčasnosti sú však už obaja v poriadku.

"Ja aj celý môj tím sme boli veľmi šťastní, ale zároveň sme nedokázali uveriť, že sme dospeli k tomuto momentu. Tento úspech je založený na viac ako desiatich rokoch intenzívneho výskumu na zvieratách a tréningu našich chirurgov a otvára možnosť liečiť mnoho mladých žien na celom svete, ktoré v dôsledku poškodenej alebo chýbajúcej maternice nemôžu mať deti," uviedol vedúci tímu Mats Brännström, ktorý v súčasnosti pracuje na ďalších ôsmich podobných prípadoch. V minulosti sa o transplantáciu maternice pokúšali dva iné lekárske tímy. V jednom prípade však orgán odumrel a po troch mesiacoch ho museli odstrániť, v druhom prípade zas došlo k potratom.

Témy: Göteborg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok