Nová generácia SDKÚ-DS dnes rozhodne o odchode zo strany

TASR
5.10.2014 08:17

Delegáti kongresu Novej generácie (NG), ktorá je mládežníckou organizáciu SDKÚ-DS, dnes rozhodnú o vystúpení zo strany. Na kongres vo Viničkách v Trebišovskom okrese by malo prísť 80 až 85 percent pozvaných delegátov.

Nová generácia SDKÚ-DS dnes rozhodne o odchode zo strany
SITA

Šéf NG Tomáš Smutný uistil, že po odhlasovaní odchodu nebudú mladí zakladať novú politickú stranu, ale budú pôsobiť ako občianske združenie. Na vystúpenie z SDKÚ-DS bude stačiť zmena stanov NG, na čo je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných delegátov. "Chceme ďalej pôsobiť ako pravicová organizácia zameraná na mladých ľudí. Už teraz nám chodia prihlášky od ľudí, ktorí chcú spolupracovať, ak vystúpime z SDKÚ-DS," povedal. Po vystúpení z SDKÚ-DS príde Smutný o miesto v Prezídiu strany Pavla Freša.

Nová generácia sa chce po odchode z SDKÚ-DS sústrediť na päť nosných tém - vzdelávanie, podnikanie mladých, zamestnávanie mladých, rodinná politika a doprava. "Chceme otvoriť priestor pre šikovných mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o veci verejné," vysvetlil.

NG chce opustiť materskú stranu po tom, ako sa delegátom mimoriadneho kongresu SDKÚ-DS v Senici nepodarilo zosadiť Pavla Freša z funkcie predsedu. Napriek tomu, že za odvolanie Freša hlasovala drvivá väčšina prítomných delegátov, neboli to potrebné tri pätiny. Frešo následne sám odstúpiť odmietol.
Na margo kongresu NG nedávno povedal, že je neseriózny. "Všimol som si smutnú vec. Hovorili, že majú kongres, ale ešte nevedia, kde ho majú. To nie je seriózna ponuka. Znamená to, že istí delegáti prídu, istí nie," zdôraznil 1. októbra Frešo. "Keď som zvolal kongres ja, vedelo sa päť mesiacov, kde a kedy bude. Tu chcete za tri dni urobiť kongres, ktorý urobí takéto vážne rozhodnutie. Musel by som byť naivný, aby som to bral ako vážny kongres. Niečo som počul o tom, že sa špeciálne menil kľúč a upravoval tak, aby to 'dopadlo dobre'. Nevieme to, lebo o tom nemáme ani jeden papier," konštatoval predseda SDKÚ-DS.

Smutný jeho kritiku odmietol. "Pavol Frešo veľmi rád očierňuje svojich oponentov a snaží sa vytvárať chiméry o tom, že niečo nie je v súlade so straníckymi stanovami. Je to jeho bežná prax, s ktorou sme sa za dva roky jeho pôsobenia stretávali. Už v minulosti bol vylúčený z kandidátky SDKÚ-DS pre podvody," zdôraznil.

Podľa Smutného boli miesto a presná adresa kongresu oznámené aj spolu s pozvánkou, ktorá bola poslaná v utorok (30.9.) večer. Smutný tiež odmieta Frešovo tvrdenie, že bol účelovo zmenený kľúč na pozývanie delegátov tak, "aby to dopadlo dobre". "Kľúč pre kongres je presne podľa stanov. Pozvaní sú členovia predsedníctva NG, rozhodcovskej a kontrolnej komisie, krajskí predsedovia a predsedovia miestnych klubov," vysvetlil Smutný. Podľa jeho slov to, že niektorí členovia NG nezaplatili členské za rok 2014, nie je chyba predsedníctva a, samozrejme, títo nie sú pozvaní. "Existujú u nás členovia, ktorí chodia len na kongresy a hlasujú, ako im kto prikáže," priznal šéf NG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok