Na Záhorí plánujú Skanzen železnej opony

SITA
4.10.2014 17:40

V malých bojových pevnostiach v katastrálnom území obce Gajary by mal vzniknúť Skanzen železnej opony. O tomto zámere informoval agentúru SITA starosta obce Peter Tydlitát.

Na Záhorí plánujú Skanzen železnej opony
SITA/AP

Ministerstvo obrany už predložilo do legislatívneho procesu návrh na bezodplatný prevod týchto pevností na Gajary. O materiáli ešte musí rozhodnúť vláda. Tydlitát spresnil, že ide približne o 20 pevností. Časť je ale v záplavovom území rieky Moravy a nedajú sa využiť. Ďalšie by mohli slúžiť v prípade záujmu miestnym mimovládnym organizáciám.

Malé bojové pevnosti boli budované v rokoch 1934 až 1940. Po 2. Svetovej vojne boli zanedbávané, najväčšia devastácia ale nastala po roku 1990. Rozkradli sa všetky kovové časti, chýbajú pancierové a mrežové dvere, dodal starosta. Skanzen železnej opony aj s informačnými tabuľami by chceli vybudovať v bunkroch, ktoré sa nachádzajú v blízkosti cyklotrasy z Bratislavy do Moravského sv. Jána. Plánujú spolupracovať aj s Vojenským historickým múzeum a veria, že na takéto využitie pevností sa im podarí zohnať aj finančné prostriedky z grantov.

Ďalších 11 malých bojových pevností je v katastrálnom území obce Zohor. Starostka obce Eva Michalinová uviedla, že vítajú ich prevod na obec. Zatiaľ presnú predstavu, ako by ich využili, nemajú. "Keď ich už budeme mať na liste vlastníctva, tak rozhodneme", doplnila. Na obce navrhuje rezort obrany previesť aj bytový dom v Slatinských Lazoch (okr. Detva) a bytový dom v Jelšave (okr. Revúca).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok