V Mekke vyvrcholila tradičná púť kameňovaním diabla

TASR, TA3
4.10.2014 17:12

Vyše dva milióny moslimských pútnikov z celého sveta sa dnes, v tretí deň každoročnej islamskej púte hadždž, zúčastnili na symbolickom kameňovaní diabla neďaleko saudskoarabskej Mekky.

Posledný významnejší rituál hadždžu sa uskutočnil na planine Miná, ktorá leží asi päť kilometrov východne od centra Mekky. Státisíce veriacich sa tam presunuli v noci nadnes peši, motorkami alebo autobusmi z neďalekej pláne Muzdalifa, kde si nazbierali kamene na dnešný obrad.

Účastníci hadždžu, rovnako ako ich súverci po celom svete, dnes taktiež oslávili začiatok trojdňového moslimského sviatku obetovania íd al-adhá, ktorý je pripomenutím Abrahámovej ochoty obetovať Bohu vlastného syna. Moslimovia pri tejto príležitosti obetujú Alahovi rôzne zvieratá, najčastejšia ovce alebo kozy, ktorých mäso následne rozdajú chudobným.

Pútnici už v súčasnosti väčšinou tento rituál nevykonávajú sami, ale zaplatia špecializovaným agentúram, ktoré za finančnú úhradu distribuujú mäso z obetovaných zvierat moslimom po celom svete.

Na tohtoročnú výročnú púť pricestovalo do Saudskej Arábie približne 1,4 milióna moslimov zo 160 krajín sveta. Na početných modlitebných zhromaždeniach a náboženských rituáloch sa zúčastňuje aj zhruba 700.000 Saudskoarabov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok