Poskytovatelia ubytovania v súkromí budú platiť daň

TASR
3.10.2014 14:06

Daň za ubytovanie po novom budú platiť aj ľudia, ktorí napríklad vo svojom rodinnom dome ubytujú turistu. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné stavby, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska. Na rokovanie parlamentu ju predložila skupina vládnych aj opozičných poslancov.

Poskytovatelia ubytovania v súkromí budú platiť daň
SITA

Ako sa uvádza v schválenej novele zákona, predmetom dane za ubytovanie je odplatné prechodné ubytovanie v ubytovacom zariadení, ktorým je hotel, motel, botel, hostel, penzión, apartmánový dom, kúpeľný dom, liečebný dom, turistická ubytovňa, chata, stavba na individuálnu rekreáciu, zrub, bungalov, kemping, minikemp, táborisko, rodinný dom, byt v bytovom dome, v rodinnom dome alebo v stavbe slúžiacej na viaceré účely. "Zavádza sa poriadok do systému, zároveň sa odstráni diskriminácia. V súčasnosti je veľa ľudí ubytovaných v takýchto zariadeniach, akými sú rodinný dom či chata," skonštatoval pre TASR poslanec vládnej strany Smer-SD Igor Choma. V súčasnosti si obce a mestá stanovujú výšku dane z ubytovania sami. Doteraz daň z ubytovania platili napríklad hotely a penzióny, neplatili ju poskytovatelia, ktorí poskytujú ubytovanie v súkromí.

Po novom sa tiež samostatne rozčleňujú aj stavby hromadných garáží a hromadných garáží, ktoré sú pod zemou. A to tak, aby mohli mestá a obce určiť rôzne sadzby týchto daní, a tým podporovať výstavbu hromadných garáží pod zemou.
Zároveň sa do praxe zavádza aj to, aby sa v prípade, ak človek zdedí nehnuteľnosť počas roka, mohla vyrubiť len pomerná časť dane z nehnuteľnosti za ňu.

Tiež sa po novom bude stanovovať daň pri pozemkoch, na ktorých sa nachádza transformačná stanica alebo predajný stánok, z hodnoty pozemku určenej súčinom skutočnej výmery transformačnej stanice alebo predajného stánku a hodnoty pozemku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok