Vystúpeniam a rozhovorom Lajčáka vo Washingtone dominovala Ukrajina

TASR
3.10.2014 08:07

Vo svojom vystúpení na Strategickom fóre sa minister M. Lajčák venoval vývoju na Ukrajine a pripomenul, že Slovenská republika urobila konkrétne kroky pri zabezpečovaní pomoci svojmu východnému susedovi, vrátane doručenia zásielok humanitárnej asistencie, finančných príspevkov, a v neposlednom rade aj otvorením reverzného toku plynu na Ukrajinu.

Vystúpeniam a rozhovorom Lajčáka vo Washingtone dominovala Ukrajina
SITA

"Cez slovenské potrubie dnes tečie na Ukrajinu jedna pätina jej spotreby plynu. Ale plyn nie je to jediné, čo Ukrajina od nás potrebuje: blížia sa parlamentné voľby, ktoré veľa napovedia o rozložení síl, je potrebné podporiť inkluzívny dialóg, konsolidovať a znovu naštartovať ekonomiku, zaviesť do praxe mnohé reformy - a tu musíme pomôcť konkrétne a každý svojím dielom," povedal.

M. Lajčák sa vrátil aj k nedávnemu summitu NATO a pripomenul záväzky SR dané vo Walese zvýšiť výdavky na obranu a alokovať ich značnú časť na modernizáciu ozbrojených síl. "Vo svetle dramatických zmien, ktoré v poslednom období poznamenali bezpečnostnú architektúru Európy, by som rád z tohto miesta ocenil diplomatické úsilie aj konkrétnu odpoveď Spojených štátov na žiadosti o posilnenie bezpečnosti európskych partnerov NATO. Alianciu považujeme za chrbtovú kosť našej bezpečnosti," povedal minister. V otázke posilnenia transatlantických vzťahov minister zdôraznil, že nevidí potrebu na "revitalizáciu" myšlienok transatlantizmu v strednej Európe. "Spolupracujeme s USA na celom rade aktivít, od Afganistanu až po západný Balkán, od energetiky až po obchod. Naše vzťahy sú pevné a trvalé," povedal. V otázke závislosti Slovenska na dodávkach plynu z Ruska v kontexte znižujúcich sa objemov dodávok minister uviedol, že vkladá nádeje do trojstranných rokovaní medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou, ktoré prebiehajú v týchto dňoch.

Aj stretnutiu s námestníčkou ministra zahraničných vecí USA pre Európu a Euráziu Victoriou Nulandovou dominovalo hodnotenie udalostí na Ukrajine vo svetle dodržiavania podmienok dohody z Minska, ako aj aktuálnej situácie v regióne Donecka a Luhanska. Minister M. Lajčák informoval o svojich návštevách na Ukrajine a potvrdil záväzok SR pokračovať v dodávkach plynu reverzným tokom. Minister tiež odovzdal V. Nulandovej pozvanie na návštevu Slovenska.

Na schôdzke s námestníkom poradcu prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Anthonym Blinkenom sa okrem Ukrajiny hovorilo najmä o Iraku a koaličnej odpovedi na hrozbu extrémistov z tzv. Islamského štátu. Minister M. Lajčák informoval partnera aj o rozhovoroch, ktoré absolvoval počas svojej nedávnej cesty do Iránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok