Hongkonský líder odmietol odstúpiť

TA3 SITA
2.10.2014 06:54

Ultimátum, ktoré demonštranti v Hongkongu dali miestnej vláde vypršalo, ale starosta poverený správou veľkomesta neodstúpil. Hongkonská federácia študentov, ktorá protesty organizuje odovzdala otvorený list vedeniu mesta a chce s ním rokovať o ústavnom smerovaní tohto čínskeho samosprávneho regiónu. Rozhovory sa majú začať už dnes.

Hongkonský líder odmietol odstúpiť
SITA/AP

Ako povedal, "kdekoľvek vo svete, ak demonštranti obkľúčia, zaútočia alebo obsadia vládne budovy sú dôsledky vážne". Protesty v Hongkongu vyvolalo augustové rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Situácia je označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997.

Hongkong, v preklade Voňavý prístav, bol dlhé desaťročia súčasťou britského kráľovstva, ktoré si ho formálne prenajímalo. Po vypršaní nájomnej zmluvy medzi Londýnom a Pekingom v roku 1997 Briti správu odovzdali späť do rúk Číny. Hongkong sa však spolu s regiónom Macao teší osobitnému štatútu známemu ako "jedna krajina, dva systémy". Ten obyvateľom umožňuje žiť v oveľa slobodnejšej spoločnosti, ako je to na území kontrolovanom centrálnou čínskou vládou. Hongkong sa aj vďaka tomu stal finančným a ekonomickým centrom, ktoré púta pozornosť veľkým počtom výškových budov. Ich výstavbu podnietila jedna z najvyšších hustôt zaľudnenia na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok