Inter ide do novej sezóny s novým trénerom a cieľom obhájiť titul

TASR
1.10.2014 11:56

Basketbalový klub BK Inter Incheba Bratislava vstúpi do novej sezóny slovenskej extraligy s jasným cieľom obhájiť titul. Mužstvo prešlo viacerými zmenami kádra a má opäť aj nového trénera, tretieho za uplynulé tri sezóny. Skúsený český odborník a najúspešnejší tréner slovenskej extraligy František Rón vystriedal na poste Olega Meleščenka. "Žlto-čierni" otvoria nový ročník už v sobotu o 18.00 h duelom so Svitom.

Inter tak aj po druhom titule v rade opäť vymenil kouča. Prvýkrát vyšla zmena z iniciatívy klubu, tentokrát to bolo inak. "Predtým, ako sme sa dohodli s Frantom Rónom, dali sme ponuku aj Olegovi. On sa však rozhodol ísť cestou atraktívnejšieho zamestnávateľa a pokiaľ viem, orientoval sa na ruskú ligu. On chcel najprv čakať na ponuku zo zahraničia, my sme čakať nechceli. Preto sme oslovili trénera Róna," uviedol generálny manažér Michal Ondruš.
Päťdesiattriročný kouč má bohaté skúsenosti so slovenskou najvyššou súťažou, v ktorej pôsobil sedem sezón, získal štyri majstrovské tituly (3xPezinok, 1xLevice) a iba raz chýbal vo finále play off. Okrem toho je aj štvornásobný český majster a viedol aj reprezentácie oboch krajín. "Mal som ponuku zostať v Komárne, ale potom prišla táto z Interu a ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že mám rád výzvy. Viem, že budem pod tlakom očakávania dobrých výsledkov a som na to zvyknutý. Mne to nevadí a motivuje ma to ďalej. Ideme po najvyšších cieľoch. Ale nebudeme pozerať len na najvyššie očakávania, chcem ísť od zápasu k zápasu a motivovať hráčov, aby premýšľali nad tým, ako zdolať najbližšieho súpera," uviedol Rón.

Okrem nového kouča prešiel výraznými zmenami aj káder. Opustili ho viacerí skúsení hráči ako Michal Baťka, Justin Graham či Derek Williams. Nahradili ich napríklad americký krídelník Jordan Dykstra, chorvátsky rozohrávač Peter Babič či domáci navrátilec Peter Sedmák. Inter stavil túto sezónu na slovenských hráčoch a tak sú v 13-člennom kádri iba traja cudzinci. "Káder je poskladaný dobre a každá pozícia je zdvojená. Máme dosť slovenských hráčov, čo ma teší. Určitá zodpovednosť a ťarcha viesť tím už bude na nich. Aj z tohto pohľadu sa na sezónu teším," pokračoval Rón.

Už menej bol spokojný s predsezónnou prípravou. "Hlavne z toho dôvodu, že mužstvo prenasledovali zranenia a choroby. Mali sme veľmi málo tréningov, keď sme mohli hrať 5 na 5 a skúšať rôzne obranné a útočné systémy. Mali sme však veľmi dobrý zápasový program, zohnali sme veľa ťažkých súperov a je škoda, že len dva z nich sme odohrali v zostave, v akej nastúpime v sobotu na extraligu," dodal Rón.

Po roku sa do tímu vrátil Peter Sedmák. Dvadsaťdeväťročný pivot strávil uplynulú sezónu v bulharskom tíme Balkan Botevgrad. "Poznal som prostredie Interu, čo zavážilo. Sme v šatni dobrý kolektív a to je veľmi dôležité. Myslím si, že keď sa postupom času pridá aj Maťo Rančík, budeme na tom ešte lepšie," uviedol Sedmák. Líder M. Rančík, ktorý s klubom podpísal novú dvojročnú zmluvu, sa ešte nezotavil zo zdravotných problémov a tak bude tímu na začiatku sezóny chýbať. Do úvodných kôl nezasiahne ani nováčik Peter Šimek.

Kapitánom zostal Andrej Kuffa, ktorý si v mužstve vyskúša tretieho trénera za tri roky. "To je život. My ako hráči to neovplyvníme. Veríme manažmentu, že vždy vyberú dobrého trénera, ktorý nám pomôže a dotiahne nás k titulu. Myslím si, že pán Rón je presne taký," uviedol.

Vstupné sa oproti minulému roku nezmenilo. Za jeden zápas si diváci zaplatia tri, za permanentku 60 eur, deti do 120 cm majú vstup zdarma. Vstupenky sa dajú zakúpiť aj cez internet. Inter bude hrať domáce zápasy vždy o 18.00 h a v sobotu, s výnimkou dvoch-troch nedieľ. Všetky duely na ihriskách súperov tak bude hrať v stredy. "V novej sezóne máme v Bratislave druhý ligový subjekt - Karlovku a oni budú hrať v opačnom garde. Som veľmi spokojný, že prišlo k tejto dohode. Je to výhodné hlavne pre fanúšikov," uviedol Ondruš.

Aj tento rok sa bude konať zápas All-stars v bratislavskej HANT aréne, na programe je 13. decembra a fanúšikovia môžu opäť prostredníctvom hlasovania zvoliť zloženie tímov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok