EÚ podozrieva Apple a Fiat z obchádzania daňových pravidiel

SITA
1.10.2014 09:32

Európska únia sa zaujíma o to, akým spôsobom v Európe platili dane spoločnosti Apple a Fiat. Únia obvinila Írsko z toho, že obchádza medzinárodné daňové pravidlá. Krajina totiž mala so spoločnosťou Apple uzavrieť daňovú dohody, ktoré firme umožnili ochrániť zisky vo výške desiatok miliárd dolárov pred zdanením.

EÚ podozrieva Apple a Fiat z obchádzania daňových pravidiel

Írsko si malo týmto spôsobom zaistiť, že firma Apple udrží v krajine pracovné miesta. Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia adresoval írskej vláde list, v ktorom tvrdí, že daňové dohody odsúhlasené v rokoch 1991 a 2007 sú štátnou pomocou a mohli by porušovať pravidlá EÚ. „Komisia zastáva názor, že prostredníctvom týchto dohôd írske úrady poskytli spoločnosti Apple výhodu,“ píše sa v liste, na ktorom je dátum 11. júna.

Spoločnosť Apple vo svojom stanovisku uviedla, že zaobchádzanie s ňou nebolo selektívne. "Platia pre nás rovnaké daňové pravidlá ako pre nespočetné množstvo iných spoločností, ktoré podnikajú v Írsku,“ uviedla spoločnosť Apple. Írske ministerstvo financií vyjadrilo presvedčenie, že neporušilo pravidlá o štátnej pomoci. Zároveň írsky rezort financií európskym úradom poslal odpoveď, ktorá má objasniť nedorozumenia. EÚ teraz vyšetruje skutočnosť, že Írsko umožnilo spoločnostiam Apple Operations Europe (AOE) a Apple Sales International (ASI) vykázať v posledných rokoch zdaniteľné zisky len vo výške od 40 do 80 mil. eur ročne.

Podobnej situácii čelí spoločnosť Fiat. Európska komisia (EK) uviedla, že spoločnosť Fiat možno čerpala v Luxembursku protiprávnu štátnu pomoc. Luxemburská vláda uviedla, že s európskymi úradmi v súvislosti s týmto prípadom spolupracuje, spoločnosť Fiat situáciu nekomentovala. Európske úrady prešetrujú, či Luxembursko umožnilo nastaviť osobitné ceny pre transakcie, ktoré sa uskutočňovali v rámci spoločnosti Fiat. To by malo vplyv na dane, ktoré musí spoločnosť zaplatiť.

Podobné vyšetrovanie sa týka napríklad aj spoločnosti Starbucks v Holandsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok