Česi varujú: Očakávať zvyčajný tranzit plynu počas zimy by bolo bláznovstvom

SITA
30.9.2014 09:53

Je bláznovstvom očakávať, že plyn cez Ukrajinu počas tejto zimy potečie ako zvyčajne. Vyhlásil to v pondelok Václav Bartuška, splnomocnenec českej vlády pre energetickú bezpečnosť s tým, že Európa sa musí pripraviť na výpadky dodávok plynu na trase z Ruska do Európy.

Česi varujú:  Očakávať zvyčajný tranzit plynu počas zimy by bolo bláznovstvom
SITA

Bartuška pochybuje, že prímerie medzi proruskými separatistami a ukrajinskou vládou vydrží počas zimy. Podľa neho je tak pravdepodobné, že boje v určitom momente dodávky zablokujú.

"Povedal by som, že je bláznovstvom očakávať túto zimu zvyčajnú situáciu v oblasti tranzitu plynu,“ povedal Bartuška. "Náš základný scenár pre túto zimu je, že cez Ukrajinu nepríde žiadny plyn, žiaden tranzit túto zimu. To je základný scenár, to je očakávanie,“ dodal.

Zároveň poznamenal, že niektoré krajiny, napríklad Česko, majú prístup na západné trhy a taktiež k plynovodu Nord Stream. Ten privádza ruský plyn cez Nemecko a obchádza Ukrajinu. "Pre Česko... by nulový tranzit cez Ukrajinu bola okolnosť, s ktorou môžeme žiť,“ povedal Bartuška. Bolo by to ťažké pre niektoré krajiny, predovšetkým na východe a juhu Európy, doplnil. "Bulharsko a Maďarsko by spomedzi krajín EÚ mohli byť zasiahnuté najvýraznejšie, z krajín, ktoré nie sú členmi by pravdepodobne mohlo byť najvážnejšie zasiahnuté Moldavsko a Srbsko,“ doplni lBartuška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok