Euromajdan získal cenu Lecha Walesu

TASR
29.9.2014 17:52

Ukrajinské hnutie Euromajdan, ktoré organizovalo v Kyjeve protesty vedúce k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, získalo tohtoročnú Cenu Lecha Walesu. Cenu prevzal v Gdansku starosta Kyjeva Vitalij Kličko, informovala agentúra AP.

Euromajdan získal cenu Lecha Walesu
SITA

Walesa, niekdajší vodca poľského hnutia Solidarita, exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier, udeľuje ocenenie na podporu ľudských práv a demokracie od roku 2008. Cena Lecha Walesu je dotovaná sumou 100.000 dolárov.
Walesa povedal, že oceňuje hnutie Euromajdan a "výsledok a odhodlanie tisícov Ukrajincov", ktorí vyjadrili svoj "proeurópsky sen".

Poľský exprezident zároveň vyzval svet, aby prejavil solidaritu s Ukrajinou, ktorej jednotky čelia odporu proruských separatistov. Napriek vyhlásenému prímeriu krvavé boje na východe Ukrajiny stále pokračujú, poznamenala AP.
Prestížnu Cenu Lecha Walesu v minulosti získali aj bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva alebo bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij. Od budúceho roka dôjde k jej fúzii s cenou Solidarity rezortu zahraničných vecí a k jej premenovaniu na Cenu Solidarity Lecha Walesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok