Viac ako 50 % Slovákov riskuje stratu svojich digitálnych spomienok

TASR
29.9.2014 14:39

Súkromné fotografie, korešpondenciu a kontakty môže navždy stratiť viac ako polovica Slovákov. Prieskum spoločnosti Intel odhalil, že ľudia zálohujú dáta na svojich mobilných zariadeniach len sporadicky.

Viac ako 50 % Slovákov riskuje stratu svojich digitálnych spomienok
SITA

Podľa Martina Vařbuchtu, manažéra spoločnosti Intel, takmer štvrtina Slovákov (18 %) už prišla o svoj mobilný telefón. Napriek tomu si 57 % užívateľov nikdy nezálohuje obsah svojho smartfónu ani tabletu (61 %) a môžu tak navždy stratiť svoje fotografie, videá a SMS korešpondenciu. Mobilné zariadenia môžu byť veľmi ľahko stratené alebo odcudzené. V prípade stolných a prenosných počítačov je situácia len o niečo lepšia: v priemere ich nezálohuje 30 % Slovákov.
Respondenti, ktorí svoje dáta zálohujú, tak ale nerobia s dostatočnou frekvenciou. Na bezpečné miesto svoje dáta ukladá častejšie ako raz za mesiac v priemere len 25 % užívateľov, pravidelne každý deň len necelé 4 %. Čísla svedčiace o ležérnom prístupe súkromných užívateľov k dátam prezentovala spoločnosť Intel na základe prieskumu spomedzi viac ako 500 užívateľmi internetu na Slovensku.

Množstvo dát ukladaných v mobiloch, tabletoch a počítačoch pritom závratne stúpa. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi ľudia prišli v najhoršom prípade o kontakty a SMS správy, dnes riskujú stratu veľmi osobných či dokonca intímnych dát. "Ako ukazujú aj nedávno medializované úniky súkromných fotografií, v mobilných zariadeniach si ľudia uchovávajú naozaj obrovské množstvá súkromných, často veľmi intímnych fotiek, videí a iných citlivých dát, ktorých hodnotu si uvedomia až v okamihu ich straty," hovorí Mário Lelovský, prezident IT Asociácie Slovenska.

Dáta je potrebné zálohovať pravidelne, raz za 14 dní je minimum. Frekvencia zálohovania by mala byť podľa ITASu závislá na spôsobe využívania mobilného zariadenia alebo počítača. "Obzvlášť, ak mobilné zariadenia používajú majitelia na pracovné účely, zálohovanie by malo prebiehať na dennej báze. Domácnosti by ale nemali zaostávať. V závislosti od ich využitia by sme odporúčali aspoň týždennú, maximálne dvojtýždennú zálohu. Pokiaľ majiteľ nevie aktivovať funkciu automatickej zálohy vo svojom mobilnom zariadení, pomôcť vedia rôzne aplikácie," dopĺňa Lelovský. Z prieskumu vyplynulo, že týždenne dáta zálohuje v priemere len 7,5 % a každých 14 dní zhruba 16 % dopytovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok