Národný front získal v Senáte svoje historicky prvé kreslá

TASR
28.9.2014 22:16

Francúzska krajne pravicová strana Národný front (FN) získala dnes svoje historicky prvé kreslá v hornej komore parlamentu, zatiaľ čo socialisti prezidenta Francoisa Hollanda stratili v Senáte svoju väčšinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Národný front získal v Senáte svoje historicky prvé kreslá
TASR

Hoci ľavica má stále prevahu v Národnom zhromaždení - dolnej komore, ktorá je dominantným legislatívnym telesom, dnešné hlasovanie podčiarklo neobľúbenosť francúzskeho prezidenta a pokračujúci vzostup FN, vystupujúceho proti prisťahovalcom aj eurozóne.

"Tieto výsledky predstihli naše očakávania. Naše idey si každým dňom osvojuje viac a viac Francúzov. Máme veľký potenciál," uviedla líderka strany Marine Le Penová. FN uspela tohto roku aj v marcových komunálnych voľbách, ako aj v májových voľbách do EP. Strana chce zabodovať i v prezidentských voľbách v roku 2017.

Podľa predbežných výsledkov hlavná opozičná strana Únia za ľudové hnutie (UMP) a stredopravá Únia demokratov a nezávislých (UDI) získali najmenej 20 kresiel od ľavice, ktorá mala pred hlasovaním väčšinu iba o šesť kresiel. "Ide o kompletné odmietnutie politiky socialistov," uviedol senátor Roger Karoutchi z UMP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok