Gazprom varoval pred prerušením dodávok plynu počas zimy

TASR
28.9.2014 13:02

Aj keby prišlo k podpísaniu dohody s Ukrajinou na uspokojenie dopytu počas zimy, neexistuje garancia, že by nemohli existovať medzery pri zásobovaní, uviedol šéf Gazpromu Alexej Miller v rozhovore pre štátnu televíziu Rossija-24.

Gazprom varoval pred prerušením dodávok plynu počas zimy
TASR

Aj napriek niektorým pokrokom pri aktuálnom kole rokovaní v Berlíne, majú Rusko a Ukrajina rozdielne názory na cenu plynu.

Nádej na uvoľnenie vyvolal kompromis, ktorý predložil komisár Európskej únie (EÚ) pre energetiku Günther Oettinger. Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok (26.9.) signalizoval po stretnutí s Oettingerom a svojím ukrajinským kolegom dohodu. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan bol síce zdržanlivý, ale tiež ukázal, že je pripravený ku kompromisu. Oettinger vyhlásil, že Rusko a Ukrajina by mali do konca budúceho týždňa schváliť jeho návrh.

Rusko v júni zastavilo dodávky plynu Ukrajine. Dôvodom sú dlhy a spor o cenu plynu. EÚ sa obáva, že prípade nedostatku plynu na Ukrajine, môže Kyjev odoberať plyn z dodávok určených pre ostatné európske krajiny. Štáty EÚ pokrývajú asi tretinu svojej spotreby dodávkami z Ruska. Z nich asi polovica prúdi cez Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok