Na podporu zelenej energie pôjde 100 mil. eur

SITA
28.9.2014 12:18

Slováci budú môcť využiť eurofondy na domáce zelené zdroje energií. Do roku 2023 by malo byť k dispozícii celkom 100 miliónov eur.

Na podporu zelenej energie pôjde 100 mil. eur
SITA

"Pripravovanú podporu budú môcť domácnosti využiť pri inštalácii fotovoltických panelov a veterných turbín s výkonom do 10 kW, ale aj tepelných slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a tepelných čerpadiel. Rámcové podmienky čerpania podpory budú známe až po schválení Operačného programu Kvalita životného prostredia a súvisiacich dokumentov,“ povedal pre portál vEnergetike.sk riaditeľ odboru komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Eduard Jambor.

Práve Slovenská inovačná a energetická agentúra poskytuje bezplatné poradenstvo, ako využiť ponúkané finančné zdroje. Nie všetkým sa totiž oplatí zriadiť si “domácu elektráreň“. "Investíciu si treba dôkladne zvážiť, pretože "zariadenia“ na využívanie zelenej energie nie sú vhodným riešením pre každú domácnosť,“ uviedol Jambor. Pri zvažovaní investície do kotla na biomasu je podľa neho veľmi dôležitá dostupnosť cenovo vhodného paliva v mieste inštalácie. Výhodnosť slnečných tepelných kolektorov, ktoré sa využívajú predovšetkým na ohrev teplej vody, je zase podmienená slnečnými podmienkami, vhodným umiestnením a spotrebou teplej vody v domácnosti. "Záujemcom o kolektory zvykneme s veľkým zovšeobecnením hovoriť, že ak chcú, aby sa im investícia v dohľadnom čase vrátila, mali by byť v domácnosti aspoň štyria,“ upozorňuje Jambor.

Slovenská inovačná a energetická agentúra je príspevková organizácia Ministerstva hospodárstva SR pôsobiaca v oblasti inovácií a energetiky. SIEA je implementačnou agentúrou v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Agentúra prevádzkuje monitorovací systém efektívnosti pri používaní energie a v rámci projektu Žiť energiou poskytuje bezplatné energetické poradenstvo v regionálnych centrách v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok