V Madride blahorečili bývalého šéfa Opus Dei Álvara del Portilla

TA3 TASR
27.9.2014 21:13

Dlhoročného šéfa organizácie Opus Dei, španielskeho biskupa Álvara del Portilla (1914-1994), dnes slávnostne blahorečili v Madride. Na obrade sa podľa informácií zo španielskej metropoly zúčastnilo viac ako 200.000 ľudí, omšu pod holým nebom celebroval vyslanec pápeža Františka, kardinál Angelo Amato.

Na blahorečení sa zúčastnili aj viacerí členovia španielskej vlády, napríklad ministri vnútra a hospodárstva, ale aj španielsky generálny prokurátor, píše tlačová agentúra DPA.

Álvaro del Portillo, rodák z Madridu, ktorý bol po dlhé roky generálnym tajomníkom Opus Dei, sa šéfom tejto organizácie - známej aj z kontroverzne vnímaného románu Dana Browna Da Vinciho kód a jeho filmovej adaptácie - stal v roku 1975 po úmrtí jej zakladateľa Josemaríu Escrivu de Balaguera. O sedem rokov neskôr pápež Ján Pavol II. ustanovil Opus Dei ako osobnú prelatúru medzinárodného rozsahu, ktorá podlieha priamo Svätej stolici, konkrétne Kongregácii pre biskupov.

Opus Dei má v súčasnosti asi 90.000 členov a pôsobí v 90 štátoch planéty. Za cieľ si kladie oboznamovať ľudí rôznych spoločenských vrstiev, že kresťania sú vo všeobecnosti povolaní k svätosti a teda aj k apoštolátu. Organizácia poskytuje členom duchovné vzdelávanie a duchovnú pomoc v miere, ktorú potrebujú, aby v každodennom živote - nezávisle od jeho usporiadania - žili v osobnej slobode a zodpovednosti tak, ako má žiť kresťan, ktorý svoju vieru berie vážne.
Kritici vyčítajú organizácii absenciu transparentnosti, čo sa týka činnosti, ale aj financovania. Navyše nezabúdajú zdôrazniť ultrakonzervatívny charakter Opus Dei v rámci cirkvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok