Frešo zostáva predsedom strany

SITA TASR TA3
27.9.2014 12:52

Pavol Frešo ostáva predsedom SDKÚ-DS aj po dnešnom mimoriadnom kongrese strany, jeho odporcom sa ho nepodarilo zosadiť z funkcie. Za Frešovo odvolanie hlasovalo len 160 delegátov. Aj keď je to väčšina hlasov, nie sú to potrebné tri pätiny. Proti odvolaniu šéfa SDKÚ-DS bolo 48 delegátov a dva hlasy boli neplatné.

Samotnému hlasovaniu predchádzalo zasadnutie straníckeho súdu, ktorý rozhodoval, či sú na odvolanie potrebné tri pätiny hlasov z prítomných delegátov, alebo z pozvaných. Napokon rozhodol, že sa bude počítať z celkového počtu pozvaných, teda 332.

Diskusia pred hlasovaním bola pre médiá neprístupná, často sa zo sály ozýval potlesk, ako aj výzvy na odvolanie Pavla Freša.

Podpredsedovia M. Fedor, I. Štefanec a V. Novotný sa vzdali funkcií

Traja podpredsedovia SDKÚ-DS Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor sa dnes vzdali svojich funkcií. Ich rezignácia prišla po tom, čo sa delegátom dnešného mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS nepodarilo odvolať Pavla Freša z funkcie predsedu strany.

Fedor, ktorý mal v prípade Frešovho odvolania kandidovať na predsednícky post, reagoval, že jediným riešením pre stranu je dobrovoľný odchod Freša z funkcie. "Ja sa čudujem, že zotrváva, lebo je pod veľkým tlakom. Tento výsledok je obrovským signálom pre Freša, že je tu veľká nespokojnosť. Cítil som, že mnou predkladané zmeny majú výraznú podporu, žiaľ, vysoké kvórum potrebné na odvolanie predsedu neumožnilo zmeny presadiť," podotkol.

Novotný tvrdí, že Frešo je v ultramenšine, ale napriek tomu sa tvári, že sa nič nedeje. "Situáciou sa bude musieť zaoberať Prezídium. Verím, že toto je len prvý nevydarený diel nejakého seriálu, ktorý sa skončí happy endom. Musíme zachrániť SDKÚ-DS. Verím v to. SDKÚ-DS ešte má úlohu na politickej scéne. Urobím všetko pre to, aby sme ju zachránili," deklaroval.

Štefanec zdôraznil, že za Freša hlasovalo len 24 percent delegátov. "Napriek tomu sa vyhlasuje za predsedu SDKÚ-DS. To, že mu veľká väčšina vyjadrila nedôveru, je jasným signálom, že väčšina si ho neželá. Napriek tomu tvrdošijne zostáva na svojej pozícii. Preto som sa rozhodol odstúpiť z funkcie podpredsedu," vysvetlil.

Chcel dať tiež takto Frešovi jasný signál, že stratil veľkú väčšinu členskej základne SDKÚ-DS. "Ďalšie dianie je zodpovednosťou predsedu, ktorý zostal vo vedení sám. Nemá generálneho sekretára, pokladníka ani podpredsedov. Budeme hľadať spôsoby, ako stranu stabilizovať. Teraz tomu bráni predseda," dodal.

Žiadny z bývalých podpredsedov po oznámení výsledku hlasovania na kongrese neostal. Nespokojní delegáti začali priestory kultúrneho domu v Senici postupne opúšťať.

Kongres nebol uznášaniaschopný, skončil sa predčasne

Mimoriadny kongres SDKÚ-DS v Senici sa skončil predčasne, nebol uznášaniaschopný. Po tom, čo sa nepodarilo delegátom odvolať predsedu strany Pavla Freša, zostalo ich v rokovacej sále 36. Delegátom sa teda nepodarilo zvoliť generálneho sekretára. Následne predsedajúci snemu Milan Roman oznámil koniec kongresu. Voľba nových podpredsedov po tom, čo sa Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor vzdali straníckych funkcií, sa ani nekonala.

Frešo vnímal na svoje odvolanie silný funkcionársky tlak. Uviedol však, že jeho odvolanie malo prebehnúť podľa stanov a nie podľa zákulisnej funkcionárskej dohody. Myslí si, že časť funkcií sa dá obsadiť na prezídiu a ústrednej rade, ale až po vychladnutí hláv. SDKÚ-DS kongresom vyslala podľa Freša voličom signál, že je v nej spor, či bude funkcionárskou stranou, alebo stranou, ktorá bude orientované volebne. Podľa Freša však nie je strana rozdelená na polovicu. „To by som nepovedal, že je rozdelená na dve polovice,“ vyhlásil. Podľa Freša SDKÚ-DS nie je jedinou stredopravou stranou, ktorá si vysvetľuje ako má fungovať ďalej. „Takže nebral by som, že je to mimoriadna situácia,“ dodal.

Milan Roman Pavol Frešo Ľudovít Kaník Rada SDKÚ (SITA).jpg

P. FREŠO: Snaha o výmenu vedenia nemala silnú podporu členskej základne

Snaha o výmenu vedenia SDKÚ-DS zjavne nemala silnú podporu členskej základne. Vyhlásil to dnes líder strany Pavol Frešo, ktorého sa dnes delegátom mimoriadneho kongresu nepodarilo odvolať. Za jeho odchod síce hlasovala väčšina prítomných, neboli to však potrebné tri pätiny.

Frešo však necíti, že by bol v menšine. "V tejto chvíli je to veľmi čerstvé. Je to o tom, že v menšine sú tí, ktorí vedeli, že idú na tento kongres a mali zohnať príslušné kvórum. Nedokázali však zmobilizovať dostatok podporovateľov. To mi potvrdzuje, že výmena vedenia nemala tak silnú podporu členskej základne. Dôvody na moje odvolanie boli čisto funkcionárske a tomu volič nerozumie," myslí si.

Podľa jeho slov je teraz potrebné čím skôr sa postarať o to, aby SDKÚ-DS vysielala k voličom zrozumiteľný signál. "Chýbajúcich funkcionárov budeme riešiť v najbližšom čase. Teraz sa budeme radiť, ako pôjdeme ďalej. Strana má ale štatutára, aj poslanecký klub. Je to neštandardná situácia, ale ja som na ňu dopredu upozorňoval, že nie som ochotný pristúpiť na stranícky 'handel', že niečo za niečo," dodal.

Dvaja funkcionári sa vzdali funkcií a opustili rokovanie.

Po ňom sa vzdal funkcie aj generálny sekretár Štefan Kužma a rovnako odišiel z rokovacej miestnosti. Obaja však pre agentúru SITA uviedli, že stranu neopúšťajú.

Matej novinárom povedal, že život v politike je ťažký. „Udialo sa niekoľko vecí, ktoré by som rád v čo najkratšom čase vysvetlil. Nechám delegátom, aby sa rozhodli. Verím, že modrá je dobrá a bude pokračovať ďalej,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok