Delegáti na kongrese SDKÚ-DS sa pokúsia odvolať Freša

SITA
26.9.2014 18:39

Pavol Frešo sa totiž odmieta vzdať predsedníckej funkcie. Ak sa Freša podarí odvolať, kandidovať na túto pozíciu mieni doterajší podpredseda strany Martin Fedor.

Delegáti na kongrese SDKÚ-DS sa pokúsia odvolať Freša
SITA

Ako informoval novinárov po skončení prezídia podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, prezídium schválilo nový program kongresu. „Medzi schválenými bodmi je aj návrh na odvolanie predsedu Pavla Freša, ako aj bod voľba nového predsedu,“ povedal Novotný s tým, že majú sa voliť aj ďalší členovia vedenia

Fedor uviedol, že prezídium sa dnes snažilo riešiť napätie, ktoré v strane existuje. „Pokúsime sa urobiť všetko pre to, aby strana fungovala lepšie. Novotný ani Fedor nepovedali, či bude na predsedu kandidovať aj Ondrej Matej, ktorý svoju ambíciu oznámil v pondelok. „Každý člen SDKÚ-DS môže byť navrhnutý za predsedu. Prebehne tajná voľba. Rozhodnú delegáti,“ uviedol Novotný. Mimoriadny kongres SDKÚ-DS bude v sobotu v Senici. Má naň prísť približne 320 delegátov. Na odvolanie predsedu strany sú potrebné podľa stanov tri pätiny delegátov.

Fedor v pondelok avizoval spolu s Frešom, že má ambíciu byť volebným lídrom SDKÚ-DS v parlamentných voľbách v roku 2016. „Ak mám pomôcť, aby sme stranu posunuli dopredu, to je moja ambícia,“ povedal Fedor na otázku, prečo sa rozhodol kandidovať na predsedu.

Podľa Freša o jeho odvolaní, alebo zotrvaní rozhodnú delegáti. „To je rozhodujúce. Ja k tomu pristupujem s veľkým rešpektom,“ povedal novinárom s tým, že ide na kongres obhajovať SDKÚ-DS, nie svoju prácu. „Náš problém nie je celkom zrozumiteľný pre voličov SDKÚ-DS. Keby hlasovali voliči SDKÚ-DS, tak návrh nezíska podporu. Je to návrh funkcionárov, ktorí urobili rôzne funkcionárske dohody, pretože sa pôjde po starom ďalej. Táto strana nemá byť orientovaná funkcionársky, ale volebne. Vo voľbách mi niet čo vyčítať a moji súperi to dobre vedia,“ vyhlásil Frešo. Podľa neho jeho súperi si rozdelili všetky funkcie v strane tak, aby bola rovnováha geografická či záujmová. Frešo verí, že delegáti odmietnu tento funkcionársky koncept.

Frešo oznámil konanie mimoriadneho kongresu na tlačovej besede 6. júna. Vtedy tvrdil, že ho zvolá na 28. júna. Mimoriadny kongres mal riešiť personálne otázky. Prezídium zobralo zvolanie kongresu na vedomie. Ako vtedy povedal Frešo, na kongrese požiadajú o dôveru čelní predstavitelia SDKÚ-DS. Následne však Frešo rozhodol, že mimoriadny Kongres SDKÚ-DS v júni nebude. Zvolal ho na 27. septembra. Podľa Freša za zmenou termínu boli praktické dôvody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok