Koh-i-noor chce zrušiť výrobu v drahej Číne

TASR
25.9.2014 10:59

Z tovární českej spoločnosti Koh-i-noor vyjde ročne viac ako 250 miliónov ceruziek, pasteliek a ďalších písacích potrieb. Ceruzky chrlia továrne v Česku, Rusku, Bulharsku aj v Číne.

Koh-i-noor chce zrušiť výrobu v drahej Číne
ČTK

Práve čínska výroba sa ale podľa majiteľa holdingu Koh-i-noor Vlastislava Břízu začína výrazne predražovať a firma preto zvažuje, že tam produkciu v priebehu niekoľkých rokov ukončí. Informuje o tom dnes na svojej internetovej stránke český denník E15.

"Pre výrobu lacného sortimentu potrebujeme čo najlacnejšiu pracovnú silu a mzdy v Číne začínajú výrazne rásť," zdôvodňuje Bříza plánovaný odchod.

V bulharskom závode Hemus zarábajú robotníci v prepočte 5500 až 6000 korún (200,02 - 218,20 eura) mesačne. V Číne sa mzda šplhá k 5000 Kč, ale výrobu výrazne predražuje doprava. Drevo na ceruzky sa dováža do Číny zo Severnej Ameriky a hotové písacie potreby putujú loďami do Hamburgu.

Z obchodného hľadiska ale firma Koh-i-noor ázijské trhy rozhodne neopúšťa, upozorňuje Bříza.

Podnikanie firmy Koh-i-noor môže výrazne ovplyvniť aj prebiehajúca rusko-ukrajinská kríza. Ak by Rusko zakázalo dovoz českých výrobkov, prepustil by holding len v Českých Budějoviciach 120 až 150 ľudí. V Rusku spoločnosť nakupuje aj polovicu dreva potrebného na výrobu ceruziek či štetcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok