Fico: Návrh o jednom plnom plate poslancov sa prerokuje po komunálnych voľbách

TASR TA3
24.9.2014 16:00

O novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR sa bude rokovať až po skončení novembrových komunálnych volieb. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

Reagoval tak na otázku, prečo s týmto návrhom prichádza vláda v čase, keď sa opozičné poslanecké návrhy na program septembrovej schôdze parlamentu nedostali práve pre to, že ich Smer-SD označil za možnú súčasť predvolebnej kampane. Avizoval, že si po voľbách môžu k novele sadnúť spolu s opozíciou.

Na základe novely by poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí sú napríklad starostovia či primátori, teda vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, dostávali v plnej výške iba poslanecký plat. Tieto pravidlá by však platili pre zákonodarcov od ďalšieho funkčného obdobia, teda od nasledujúcich parlamentných volieb, ktoré by sa mali uskutočniť na jar 2016.
"Otvárame tému, o ktorej hovoríme už niekoľko rokov. Bola to iniciatíva Richarda Rašiho (Smer-SD), ako aj ďalších kolegov, ktorí zastávajú pozície v samospráve," priblížil Fico s tým, že poslanec NR SR by za ďalšiu verejnú funkciu dostával iba minimálnu mzdu.

"Úspora pre mesto alebo obec bude približne 1000 až 2600 eur mesačne, takže úspora z hľadiska rozpočtov bude pre malé obce naozaj významná," poznamenal Raši. Na otázku, prečo Smer-SD v minulosti nepodporil niekoľko podobných návrhov z dielne KDH, odpovedal, že kresťanskí demokrati takýto návrh nepredložili. "Hovoria o jednom mandáte, takže člen parlamentu by zároveň nemohol byť predstaviteľom samosprávy, čo považujem za chybu," dodal Fico.

Upozornil tiež, že predchádzajúce predkladané návrhy mali veľký počet legislatívnych nedostatkov. Poznamenal, že v aktuálnej vládnej novele, ktorá je už v pripomienkovom konaní, žiadne legislatívne chyby nebudú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok