SDKÚ-DS chce iniciovať odvolávanie Fica v parlamente

SITA
24.9.2014 12:51

Premiér Robert Fico škodí záujmom Slovenska, SDKÚ-DS bude preto iniciovať jeho odvolávanie. Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, so zbieraním podpisov chce začať ešte dnes.

SDKÚ-DS chce iniciovať odvolávanie Fica v parlamente
SITA

„Slovensko sa ešte nikdy nenachádzalo v tak vážnom bezpečnostnom ohrození. Osoba, ktorá obhajuje záujmy Ruska viac ako záujmy Slovenska, ohrozuje našu národnú bezpečnosť. Nie je navyše ochotná o tejto vážnej situácií diskutovať na pôde parlamentu a preto nemôže byť premiérom Slovenskej republiky,“ povedal Kaník. SDKÚ-DS potrebuje zozbierať 30 podpisov poslancov NR SR, aby mohla byť v parlamente vyslovovaná nedôvera premiérovi. Klub SDKÚ-DS má dnes osem členov.

Rozprava NR SR a následné hlasovanie k vyhláseniu o situácií na Ukrajine podľa Kaníka ukázali, že väčšina poslancov strany Smer absolútne nerozumie alebo nechce porozumieť situácií na východe od našich hraníc. Zdôraznil, že vyjadrenia niektorých z nich sú ďaleko za hranicou toho, čo vždy bolo základnou líniou slovenskej zahraničnej politiky, a to je to, že Slovensko je pevnou, nespochybniteľnou súčasťou Západu a aktívnym členom euroatlantických bezpečnostných štruktúr.

Ako povedal Kaník, napriek tomu, že sa podľa vyjadrení mnohých politikov nachádza Európa a s ňou aj Slovensko najbližšie ku otvorenému konfliktu s Ruskom od tzv. Kubánskej krízy, predseda vlády napriek výzvam a žiadostiam poslancov nepovažoval za potrebné prísť do parlamentu vysvetliť svoje výroky, ktorými opakovane spochybnil zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. „Namiesto toho sme svedkami jeho vyjadrení v mediálnych diskusiách bez oponenta, v ktorých spochybňuje spoločný postup Európskej únie a NATO. Namiesto jednoznačného odsúdenia agresie zo strany Ruskej federácie a podpory občanom a vláde Ukrajiny hovorí lži o tom, že vojna na Ukrajine je súbojom Ruska a USA a vyjadrenia mnohých západných politikov o ruskej agresii označuje za propagandu,“ povedal Kaník.

Ani predseda vlády SR, ani poslanci strany Smer akoby si podľa Kaníka vôbec neuvedomovali, že Slovensko, ktoré je dnes súčasťou EÚ a NATO, by malo vo vlastnom záujme obhajovať spoločný postup inštitúcií, s ktorými zdieľa identické hodnoty slobody, demokracie a vlády zákona. „Robert Fico nielenže robí hanbu v demokratickom a slobodnom svete, ale dostáva sa do rozporu so základnou líniou slovenskej zahraničnej politiky, do rozporu so svojím ministrom a jeho vyjadrenia vyvolávajú pochybnosti o zahraničnopolitickej orientácii Slovenska, ktoré musel naprávať až prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska,“ povedal Kaník s tým, že v čase napätej geopolitickej situácie spochybňuje svojich kolegov v Európe aj hlavu vlastného štátu. Robert Fico sa podľa neho vyčleňuje z jadra európskych a západných hodnôt, a čo je horšie, ťahá so sebou aj Slovensko a jeho občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok