Japonsko zaviedlo ďalšie sankcie proti Rusku

TASR
24.9.2014 11:17

Japonsko dnes oznámilo, že zavádza ďalšie, tvrdšie sankcie proti Rusku, aby zosúladilo svoj postup voči Moskve za jej podiel na kríze na Ukrajine, s ostatnými západnými štátmi, a to vrátane USA, ktoré sú kľúčovým spojencom ázijskej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Japonsko zaviedlo ďalšie sankcie proti Rusku
SITA

Nový balík sankcií zahŕňa aj zákaz pre niektoré ruské banky emitovať cenné papiere v Japonsku. Japonsko tiež zvýši kontroly, aby zabránilo dodávkam zbraní do Ruska.

Japonsko schválilo prvý balík sankcií proti Rusku po marcovej anexii Krymu, ale boli miernejšie, ako sankcie Európskej únie a USA. Odrazili sa v nich totiž predchádzajúce snahy Tokia o rozvoj hospodárskych a energetických vzťahov s Ruskom. Ale vzhľadom na vývoj konfliktu na Ukrajine a podporu tamojších separatistov zo strany Moskvy, Japonsko svoj postoj k Rusku pritvrdilo.

To signalizuje, že na tento mesiac avizovaná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Japonsku sa pravdepodobne neuskutoční. Ale Putin a japonský premiér Šinzó Abe sa zúčastnia na novembrovom summite APEC (Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce), a nie sú vylúčené ani ich dvojstranné rokovania na okraji summitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok