Obama si pohneval armádu a veteránov nedbalým odsalutovaním

TASR
24.9.2014 10:21

Americký prezident Barack Obama si rozhneval príslušníkov a veteránov americkej armády i časť verejnosti, keď v utorok po pristátí na heliporte v New Yorku čestnej stráži veľmi ležérne odsalutoval s plastovým pohárom v pravej ruke. Videozáznam sa objavil aj na stránke Bieleho domu, čo tiež vyvolalo nevôľu mnohých Američanov.

Obama si pohneval armádu a veteránov nedbalým odsalutovaním
SITA/AP

Podľa vojenských pravidiel sa očakáva, že prezident USA ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl na znak rešpektu odpovedá na pozdrav uniformovaných vojakov, ktorí ho zdravia ako prví. S touto tradíciou začal Ronald Reagan, ďalší prezidenti - z tábora republikánov i demokratov - tento zvyk prevzali.

Obamu v utorok pri vystupovaní z prezidentského vrtuľníka zdravili dvaja príslušníci námornej pechoty. Obama držal v pravej ruke plastový termopohár, takže jeho salutovanie bolo nedbalé. Paradoxom je aj to, že k faux-pas došlo počas Obamovho presunu na klimatický summit OSN v New Yorku klíme - neekologický plastový pohár na teplé nápoje s touto tému veľmi nekorešpondoval.

Aj keď Obama mal v pohári zrejme čaj, nie kávu - keďže počas ciest a najmä pred prejavmi dáva prednosť teínovému nápoju -, videozáznam sa objavil v sieti Twitter ako #LatteSalute. Na oficiálnom Instagrame ho má aj Biely dom.

Denník Washington Times Obamovi pripomenul, že podľa vojenských pravidiel salutovať vôbec netreba, ak ruky nie sú voľné alebo ak nie je možné urobiť to predpísaným spôsobom, čo bol aj prípad amerického prezidenta.

Pozrite si ako salutoval Barack Obama

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok