Islamistickí militanti zverejnili video s uneseným Francúzom

TASR
22.9.2014 22:51

Islamistickí militanti zverejnili dnes na internete videonahrávku, ktorá podľa nich zachytáva Francúza uneseného v Alžírsku. Varovali súčasne, že ho zabijú, ak Francúzsko nezastaví účasť na náletoch proti Islamskému štátu (IS) v Iraku.

Islamistickí militanti zverejnili video s uneseným Francúzom
SITA/AP

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že autentickosť nahrávky zatiaľ nemôže potvrdiť. Krátko predtým však oznámilo, že 55-ročného francúzskeho občana uniesli v nedeľu na severovýchode Alžírska v oblasti mesta Tízí Wuzú, kde bol na dovolenke.

Na videu, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, zamaskovaný muž hovorí, že je členom skupiny Vojaci Kalifátu (Džund al-Chiláfa), ktorá sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu. Varoval francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že skupina popraví rukojemníka, ak Francúzsko neukončí vojenské akcie proti IS, uviedla agentúra AP.

Francúzsky rukojemník v nahrávke uvádza svoje meno, vek a dátum narodenia s tým, že pricestoval do Alžírska 20. septembra a uniesli ho 21. septembra. "Som v rukách Džund al-Chiláfa, alžirskej ozbrojenej skupiny. Táto ozbrojená skupina ma žiada, aby som vás (Hollanda) požiadal, aby ste neintervenovali v Iraku. Držia ma ako rukojemníka a ja vás, pán prezident, žiadam, aby ste urobili všetko, aby ste ma dostali s tejto zlej situácia," citovala ho agentúra Reuters.


Alžírsky bezpečnostný predstaviteľ v meste Tízí Wuzú, ktoré leží v horskej oblasti Kabýlia, pre AP predtým uviedol, že 55-ročný Francúz je horský sprievodca z Nice a v čase únosu bol na túre v oblasti s dvoma priateľmi. Oblasť podľa zdroja prehľadávajú vojaci a miestne bezpečnostné sily.


Islamský štát len v nedeľu vyzval svojich stúpencov, aby zabíjali Európanov a Američanov a "najmä zlomyseľných a špinavých Francúzov" - po tom, ako francúzske sily minulý týždeň po prvý raz podnikli letecký útok na ciele IS v Iraku. Islamský štát už zavraždil dvoch amerických novinárov a britského humanitárneho pracovníka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok