SPP dostal v pondelok o 20 % menej plynu

TA3 SITA
22.9.2014 15:47

Dodávky zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko pokračujú v znížených objemoch. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Peter Bednár, v pondelok evidovali na ukrajinsko-slovenských hraniciach znížené dodávky plynu o približne 20 %. V nedeľu to pritom bolo už len o 10 % plynu menej.

SPP dostal v pondelok o 20 % menej plynu

Menej plynu, ako si slovenský dominantný dodávateľ plynu objednal, prúdi na Slovensko už necelé dva týždne. Zo začiatku išlo o znížené dodávky plynu o približne 10 %, neskôr boli dodávky plynu znížené o zhruba 25 %. Slovenskí plynári po celý čas deklarujú, že slovenskí odberatelia znížené dodávky plynu nepocítia. "Dokážeme naďalej zabezpečiť stabilné dodávky pre všetkých svojich zákazníkov,“ uviedol Bednár.

Ako informoval po minulotýždňovom rokovaní vlády minister hospodárstva Pavol Pavlis, za zníženými dodávkami plynu mali byť technické problémy na ruskej strane. To bolo podľa neho oficiálne stanovisko ruskej spoločnosti Gazprom. Niektorí najvyšší slovenskí predstavitelia však hovorili aj o možnosti, že zníženými dodávkami plynu sa chcú Rusi mstiť za sankcie, ktoré voči nim prijala Európska únia.

Znížené dodávky plynu zaznamenali okrem Slovákov aj Poliaci, Nemci či Rakúšania. Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller vo svojom stanovisku k nižším dodávkam plynu uviedol, že išlo o takzvané dodatočné objemy. "Niet pochýb o tom, že potom, ako sme doplnili požadované objemy plynu do našich rezervných skladov, budeme schopní splniť ďalšie požiadavky našich európskych zákazníkov," uviedol Miller. Gazprom podľa jeho slov poskytoval a bude poskytovať stabilné denné dodávky do Európy, ktoré sú v súlade so zmluvnými záväzkami spoločnosti.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok