Liberáli odchádzajú zo strany NOVA

SITA TA3
22.9.2014 10:17

Pätica nezaradených poslancov NR SR odchádza z NOVA. Ide o liberálov, ktorí pred viac ako rokom prišli do NOVA po odchode z SaS. Z NOVA odchádzajú Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Juraj Droba a Martin Chren. Pätica ukončila svoje členstvo v hnutí.

Liberáli odchádzajú zo strany NOVA
ČTK

Dôvodom odchodu je podľa ich tlačovej správy nenaplnenie cieľa spájať viaceré stredopravé sily a tiež strata možnosti presadzovať liberálne hodnoty prostredníctvom vlastnej programovej frakcie v rámci hnutia. Pätica dnes už bývalých členov pripomína, že práve toto bolo na návrh predsedu Daniela Lipšica a následným rozhodnutím Republikovej rady v Detve zrušené. "Naši voliči nám poskytli mandát na presadzovanie hodnôt liberálnej demokracie. Vnímame to ako veľmi silný a dôležitý záväzok. Všetky naše ďalšie politické kroky budú na prospech ľudí, ktorí nám vo voľbách dali svoju dôveru," uvádzajú piati poslanci.

Pokojný odchod piatich poslancov NR SR je podľa tlačovej správy NOVA, ktorú agentúre SITA poskytlo tlačové oddelenie strany, racionálnym zavŕšením vnútrostraníckych diskusií o ďalšej vízii hnutia NOVA pre Slovensko. „Napriek úspešnému výsledku aj voľby do Európskeho parlamentu ukázali, že spájanie ideologicky rozdielnych prúdov voliči neprijali. Hnutie NOVA aj naďalej ponúka priestor pre ľudí s rôznymi svetonázormi. Hlavný dôraz však bude odteraz klásť na vytvorenie programu pre slušnejšiu a spravodlivejšiu krajinu s ľuďmi, ktorí majú čistý štít a úspešný životný príbeh,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, vystúpili zo strany SaS 16. apríla 2013. Vtedy zo SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Zo SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany Daniela Lipšica NOVA, kde vytvorili Liberálnu frakciu. Tá zanikla v júni na návrh predsedu strany Daniela Lipšica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok