Na MS Hochschornerovci pohoreli na nezmyselnej bránke

TASR
21.9.2014 17:43

Majstrovstvá sveta slalomárov na divokej vode vyvrcholili v americkom Deep Creeku kategóriami kajakárok a deblistov. Nedeľa pre slovenskú výpravu dobre nezačala, keď v semifinále stroskotali ako 13. Jana Dukátová, tak aj 20. Kristína Nevařilová. Ak sa k nim v celkovej bilancii pridala aj Elena Kaliská, ktorá nepostúpila z kvalifikácie, tak sa trpkosť z ich vystúpenia na šampionáte zdvojnásobila.

Na MS Hochschornerovci pohoreli na nezmyselnej bránke
SITA

Jana Dukátová, v tohtoročnom seriáli Svetového pohára druhá, presvedčivo nejazdila už v kvalifikácii, keď obsadila 18. miesto a dokonca ju zdolala aj mladá Kristína Nevařilová so 14. priečkou. Dúfalo sa, že na mierne nepríjemnosti v kanáli Dukátová zabudne. Semifinálových 24 bránok ukrajovala spočiatku plynule, záver však nezvládla, ťukla si do osudnej bránky 21 a príliš stratila. Aj keď priebežne bola na 5. mieste, postupne klesala a nakoniec z postupujúcej desiatky vypadla, od najrýchlejšej Austrálčanky Foxovej ju delilo 5,08 s, no od postupovej 10. priečky len 0,45 sekundy.

Nevařilovej sa zasa nepodarilo zopakovať veľmi dobrú kvalifikačnú jazdu z 1. kola, tri dotyky bránok 5, 15 a 24 a značná časová strata ju odsúdili na 20. priečku (+9,17). "Nebola to až tak zlá jazda, len tie ťuky, navyše zopár chýb, stručne hodnotila svoj výkon Kristína Nevařilová. "Boli to ťuky, ktoré nemuseli byť, ak by som si dávala väčší pozor."

Do finále nepostúpili aj Francúzka Ferová, Češka Kudějová, Španielka Chourrautová, Slovinka Krageljová, všetko kajakárky z top desiatky svetového rebríčka. Naopak senzačne si finále vyjazdila na 2. priečke Novozélanďanka Jonesová, zo svojho umenia málo stratila dvojnásobná olympijská víťazka 4. Češka Hilgertová.

Zo semifinále deblistov postúpili do finále jedine Ladislav a Peter Škantárovci. Ďalšie dve slovenské deblovky sprevádzala malá tragédia. Na 18. mieste Tomáš Kučera - Ján Bátik (180,80/54) i 17. Pavol a Peter Hochschornerovci (177,05/54) nazbierali neuveriteľne po 54 trestných bodov. Na vine bola u oboch lodí nepríjemne známa 19. bránka vpodobe vlásenky, ktorú vynechali a rozlúčili sa tak s vidinou finále.

Pre trojnásobných olympijských víťazov Hochschornerovcov, ktorých mnohí experti, napriek nie príliš vydarenej sezóne, považovali za horúcich kandidátov na medailu, to bol nepríjemný úder. Najskôr si ťukli bránku s číslom 12, potom 16-ku, aby onedlho vynechali 19-ku. Kučera s Bátikom nazbierali dvojsekundové penalizácie na bránkach 2, 18 a nepostupový ortieľ im vypísalo 50 trestných sekúnd na 19-ke.

Hochschornerovci sa oprávnene ponosovali na niektoré rozostavenie bránok i na celú nevydarenú sezónu. Pavol: "Je to stagnácia, nielen teraz, ale celý rok. Robili sme chyby a na šampionáte vyvrcholili. Voda je tu ľahká, no bránky sú nezmyslene rozostavané, nedá sa pádlovať. My sme navyše ťažkí, potiahlo nás to dozadu a nemali sme šancu, ani v tréningu by sme 19-ku neprešli."

Peter Hochschorner: "Táto trať nám vôbec nesedela, bránky sú pri kameňoch, nemali sme priestor na poriadne rozpádlovanie tempa. My sme väčší, tí menší mali výhodu. Sme nahnevaní, stálo nás to kopec energie, v tréningoch, na sústredeniach, a nakoniec vymyslia takúto trať, s ktorou už nič nenarobíte."

Ani Škantárovcom sa príliš nedarilo, s chybami na bránkach 11, 18, 21 a 23 a aj keď mali namále, do finále postúpili z poslednej 10. priečky (129,53 /8). Najrýchlejší čas dosiahli Nemci Anton - Benzien (120,49/2), Škantárovci za nimi zaostali o 9,04 s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok