Lavrov vyzval Kerryho, aby USA rešpektovali sýrsku zvrchovanosť v boji s IS

TASR
21.9.2014 17:22

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes povedal svojmu americkému kolegovi Johnovi Kerrymu, že by Washington mal rešpektovať zvrchovanosť Sýrie v jej boji s militantmi Islamského štátu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Lavrov vyzval Kerryho, aby USA rešpektovali sýrsku zvrchovanosť v boji s IS
TASR

Lavrov Kerrymu zdôraznil "potrebu prísne dodržiavať štatút OSN, normy medzinárodného práva a bezpodmienečne rešpektovať sýrsku zvrchovanosť pri plnení plánov Američanmi vedenej koalície, ktoré zahŕňajú použitie sily".

Prezident USA Barack Obama tento mesiac schválil americké vzdušné útoky na ciele Islamského štátu v Sýrii, pripomenul Reuters.

K americkým útokom na ciele Islamského štátu v Iraku a Sýrii sa dnes vyjadril aj šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády, generál Martin Dempsey. Počas cesty z Litvy, zo zasadnutia Vojenského výboru NATO, do Chorvátska, povedal reportérom, že sa do vojenskej misie USA v Iraku musia viac priamo zapojiť arabské krajiny, ak má byť dôveryhodná a udržateľná.

Podľa slov generála Dempseyho Obama ešte nepodpísal plán širokej vojenskej operácie voči Islamskému štátu, sčasti preto, že v nej zatiaľ chýba arabská účasť.

Obama bol o pláne podrobne informovaný minulý týždeň, pripomenula agentúra Associated Press.

Podľa Dempseyho tento plán vyzýva na zaútočenie na bojovníkov Islamského štátu naraz z niekoľkých smerov. To by časom malo pomôcť irackým pozemným silám dobyť nazad územia, o ktoré prišli počas uplynulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok